Unicat la nivel de ţară – Direcţia de Cultură va avea o linie telverde pentru sesizări (VIDEO)


Intră acum și în grupul de

Direcţia pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu Naţional (DCCPN) Suceava a încheiat un contract cu Romtelecom pentru introducerea unei linii telverde ce va fi pusă în funcţiune peste câteva zile şi va folosi pentru sesizări privind „agresiunile aplicate monumentelor istorice”. „Personalul este insuficient în raport cu mărimea şi problematica extrem de complexă a judeţului. Astfel, am încheiat un contract cu Romtelecom pentru o linie telverde.

După discuţiile cu alţi colegi din ţară, se pare că iniţiativa este unicat la nivel de direcţii de cultură. Vom face o mediatizare a numărului ce va fi pus în funcţiune peste câteva zile, şi care va fi folosit pentru sesizări privind agresiunile aplicate monumentelor istorice, de la lăcaşe religioase până la orice alt gen de construcţie de patrimoniu cultural” a declarat joi, în cadrul unei conferinţe de presă, şeful DCCPN Suceava, Daniel Hrenciuc.

Acesta a precizat că peste 6 luni se va face o evaluare, pentru a se constata cât de utilă şi oportună a fost iniţiativa. „Ne aşteptăm să aibă impact şi sperăm să servească exact scopului pe care-l vedem noi”, a spus Daniel Hrenciuc, referindu-se la numărul de telefon.

„Din păcate, când se realizează o agresiune, noi aflăm după 2-3 luni şi nu mai putem face mare lucru. Programul de funcţionare al liniei va coincide cu cel al angajaţilor noştri, adică până la ora 16 şi sperăm să fie prelungit şi în week-end pentru că, de regulă, asemenea lucruri se întâmplă la sfarsit de saptamana”, a afirmat şeful Direcţiei sucevene de cultură.

Acesta a explicat că, în urma sesizării, împreună cu Poliţia de Patrimoniu se merge la locul respectiv pentru a se constata şi, eventual, pentru a lua măsuri. „Nu mă îmbăt cu apă chioară. Dacă nu colaborăm cu Poliţia de Patrimoniu şi cu administraţiile locale, nu vom rezolva mare lucru”, a mai menţionat Daniel Hrenciuc, adăugând că urmează sa fie angajat cu contract civil un consilier pe relaţii cu Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor, deoarece la multe biserici, aflate pe lista de patrimoniu, se fac tot felul de intervenţii la construcţii, fără aviz de la Direcţie, ce sunt de natură penală.

Şeful DCCPN Suceava a exemplificat cu o biserică de categoria B aflată pe lista de patrimoniu, din zona Fălticeni, unde au fost înlocuite geamurile cu altele de termopan şi a fost dată jos zidăria din jurul acestora. Acesta a mai declarat că acolo s-a deplasat Poliţia de patrimoniu şi se fac cercetări.


Intră acum și în grupul de