Părinţii sunt plecaţi în continuare la muncă în străinătate, iar copiii stau pe la rude şi cunoştinţe


Intră acum și în grupul de

Numărul copiilor „singuri acasă”, cei ai căror părinţi sunt plecaţi la muncă în străinătate, nu înregistrează o scădere notabilă, deşi se spune că, din cauza crizei, mulţi dintre suceveni s-au întors acasă. În judeţ, aproximativ 3.400 de copii au ambii părinţi plecaţi la muncă în străinătate. Alţi 6.800 de copii au un singur părinte plecat în străinătate şi aproape 1.000 de minori au un singur părinte întreţinător şi acesta este plecat peste hotare. Cea mai mare parte a copiilor, circa 10.900, au rămas în îngrijirea rudelor până la gradul IV şi nu sunt în situaţie de risc.

Unii copii sunt copleşiţi de griji, temători, îşi pierd încrederea în ei, tind să se devalorizeze, să se izoleze. Psihologii spun că mulţi dintre aceşti minori îşi schimbă ierarhia valorilor. Pentru ei, totul poate fi cumpărat, iar părinţii sunt preţuiţi atât timp cât le trimit bani. Aceştia au nevoie de consiliere, de psiholog, doar că sentimentele generate de ruperea de familie nu pot fi „vindecate” într-o perioadă scurtă de timp.

Fiecare minor are posibilitatea să meargă cel puţin o dată pe lună gratuit la psiholog, şedinţa la cabinetul de psihologie fiind decontată de către Casa de Asigurări de Sănătate Suceava. Părinţii copiilor care au nevoie de consiliere psihologică au obligaţia să ceară o trimitere de la mediul de familie, după care pot să se adreseze cabinetelor de psihologie din cadrul policlinicilor.

O soluţie pentru aceşti copii singuri acasă o constituie şi serviciile oferite de specialiştii Direcţiei de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Suceava. Psihologii pot fi găsiţi fie la sediul DGASPC Suceava (bdul George Enescu, nr. 16), fie apelând următoarele numerele de telefon: 0330/401067 sau 0330/401188.
Sunt şi cazuri în care copiii au fost lăsaţi în grija vecinilor sau cunoştinţelor – circa 250 de minori sau au fost luaţi în sistemul de protecţie a copilului – respectiv 65.


Intră acum și în grupul de