Apel catre suceveni sa trimita SMS-uri pentru obtinerea de fonduri pentru reabilitarea a trei monumente din judet (VIDEO)


Intră acum și în grupul de

Direcţia pentru Cultură, Culte şi Patrimoniul Cultural Naţional (DCCPCN) Suceava face un apel către suceveni să trimită SMS-uri săptămâna viitoare, după difuzarea emisiunii “Restaurare”, ce va fi difuzată duminică, începând cu ora 16:00 de TVR1, emisiune ce promovează monumentele istorice uitate de vreme din România.

„Monumentele care primesc cele mai multe apeluri primesc bani pentru restaurare. Emisiunea este una de promovare a unui monument ce va fi restaurat, conservat şi pus în valoare prin strângerea de fonduri prin telefon. Din judeţul Suceava au fost selectate 3 monumente ce vor concura cu alte 27 pentru clasarea pe primul loc şi respectiv obţinerea fondurilor necesare lucrărilor”, a declarat joi, în cadrul unei conferinţe de presă directorul DCCPCN Suceava, Daniel Hrenciuc.

Cele trei monumente sunt Curtea Domnească Suceava, Biserica „Duminica Tuturor Sfinţilor” Părhăuţi şi Biserica „Tăierea Capului Sf. Ioan Botezătorul” Reuseni.
„Curtea Domnească este un monument unic la est de Carpaţi, cea mai amplă şi binecunoscută curte domnească. Acest ansamblu va fi susţinut de cunoscuta prezentatoare Andreea Marin”, a spus Daniel Hrenciuc, cu menţiunea că acest monument nu era o reşedinţă, ci un centru administrativ, iar acum a devenit un pol al Sucevei, un centru civic, cel mai important simbol care până acum „s-a aflat într-o anumită stare din anumite motive”.

În opinia şefului DCCPCN, „acest pol deschide perspectiva dezvoltării unui amplu proiect de punere în valoare a Centrului aulic al capitalei Moldovei secolelor XV-XVII”.

Daniel Hrenciuc a precizat că DCCPCN Suceava s-a implicat, deocamdată metodologic şi prin consultanţă de specialitate, pentru demararea unui proiect de valorificare a potenţialului turistic al Curţii Domneşti. Proiectul va avea două etape, una de igienizare, asigurarea iluminatului şi împrejmuire – finanţată integral de Primăria Suceava şi un pe termen lung, prin parteneriat între Primăria şi CJ, de realizare a unui Parc arheologic, şantier şcoală şi a unor spaţii cu diverse destinaţii culturale.

Îndemnând sucevenii să sune, şeful DCCPCN a precizat că SMS-urile vor fi taxate cu 1 euro, la un număr şi un indicativ ce vor fi difuzate în cadrul emisiunii.


Intră acum și în grupul de