Muzeul Manastirii Probota va fi gata pana in primavara anului viitor (VIDEO)


Intră acum și în grupul de

Una dintre priorităţile Direcţiei pentru Cultură, Culte şi Patrimoniul Cultural Naţional (DCCPCN) Suceava este amenajarea muzeului de la Mănăstirea Probota, monument aflat în patrimoniul UNESCO. Daniel Hrenciuc, şeful DCCPCN Suceava crede că acest muzeu va spori atractivitatea mănăstirii şi deşi spera ca până în octombrie, acesta va fi amenajat, termenul va fi prelungit deoarece munca este una laborioasă. Daniel Hrenciuc a declarat în cadrul unei conferinţe de presă că o delegaţie de specialişti ai Complexului Muzeal Bucovina Suceava sunt la faţa locului.

„Cred că până în primăvara lui 2010, va fi finalizat”, a afirmat Daniel Hrenciuc, adăugând că a primit o solicitare şi din partea preotului de la Biserica Pătrăuţi, pentru realizarea unui asemenea muzeu.

Muzeul Bisericii Probota va cuprinde obiecte de cult foarte vechi, datând din secolul XV până în sec. XVIII, şi cărţi religioase, care aparţin mănăstirii şi sunt păstrate acolo, în lăzi.

„Spaţiul pentru muzeu este mai generos ca la Mănăstirea Dragomirna, sunt două încăperi la parterul mănăstirii şi două la etaj. Se poate face un muzeu extrem de interesant şi valoros, dacă va fi dublat şi de o infrastructură corespunzătoare”, a afirmat la începutul demarării proiectului Daniel Hrenciuc.

Lucrările de amenajare a muzeului de la Probota sunt estimate la câteva zeci de mii lei, fiind nevoie acolo de vitrine speciale şi instalaţie de iluminat.


Intră acum și în grupul de