Cele peste 100 de posturi de directori scolari cu delegatie nu vor mai fi ocupate de persoane numite de minister


Intră acum și în grupul de

Primul lucru pe care premierul Emil Boc l-a făcut ca ministru interimar al Educaţiei a fost să revoce ordinul emis de Ecaterina Andronescu prin care directorii de şcoli erau numiţi prin ordin al ministrului. Ordinul emis de Ecaterina Andronescu a născut dispute în interiorul coaliţiei, dar şi în rândurile propriului partid, PSD, care i-a reproşat că le-a dat ocazia democrat-liberalilor să îi atace pe social-democraţi. Inclusiv liderul PSD, Mircea Geoană, a declarat că i-a cerut Ecaterinei Andronescu să renunţe la acest ordin.

La 21 septembrie, premierul Emil Boc declara, la finalul şedinţei coaliţiei, că îşi menţine decizia privind remanierea ministrului Educaţiei în cazul în care aceasta nu va renunţa la ordinul privind numirea directorilor de şcoli şi că “a mai discutat de atâtea ori” cu Ecaterina Andronescu pe acest subiect.

„Dacă directorii de şcoli vor fi schimbaţi din ordin al ministrului Educaţiei, din acel moment voi proceda la remanierea ministrului Educaţiei. Acest ordin este contrar atât Legii educaţiei naţionale, pe care am promovat-o, cât şi principiului descentralizării, prin care lăsăm prerogativele la nivelul comunităţilor în vederea numirii directorilor de şcoli”, a afirmat Emil Boc, după şedinţa coaliţiei, la care a participat şi ministrul Ecaterina Andronescu.

În aceeaşi zi, PSD a anunţat că Ecaterina Andronescu va emite un alt ordin privind numirea directorilor de şcoli, care să fie în concordanţă cu legea nouă a educaţiei naţionale.

„Urmează să se reglementeze în următoarea săptămână pentru că legea adoptată prin asumare nu a fost supusă unei moţiuni de cenzură, legea va trebui să intre în vigoare şi vor intra noile reglementări. În consecinţă, ministrul va emite un ordin modificat, va modifica ordinul pe care l-a trimis în teritoriu, repet, şi care de fapt nu a creat efecte, el nu a fost aplicat, deci oarecum discuţia s-a inflamat inutil”, a declarat Bogdan Niculescu Duvăz, la finalul şedinţei BPN al PSD.

Dacă s-ar fi pus în aplicare ordinul, funcţiile a cca 110 directori şi directori adjuncţi din învăţământul de stat preuniversitar sucevean şi a nouă inspectori şcolari ar fi fost anulate. Directorii erau numiţi cu delegaţie, fără concurs, de Inspectoratul Şcolar Judeţean (IŞJ) Suceava. Conform Statutului cadrului didactic, inspectorul şcolar general are dreptul de face numiri cu delegaţie pentru funcţiile de director sau director adjunct al unităţilor de învăţământ.

Potrivit controversatului ordin la data intrării în vigoare a acestuia, încetau „toate detaşările în interesul învăţământului pentru funcţiile de conducere din unităţile de învăţământ preuniversitar de stat şi pentru funcţiile de îndrumare şi control din inspectoratele şcolare dispuse pentru anul 2009-2010 prin decizie a inspectoratului şcolar general”.

Aceste funcţii erau ocupate cu delegaţie, fie pentru că nu s-a prezentat nimeni atunci când a fost scos la concurs şi trebuia convins cineva să semneze totuşi actele, fie între timp foştii manageri s-au pensionat sau au demisionat.
Prin ordinul dat, ministerul cerea lista cu aceste posturi pentru ca directorii să fie numiţi direct de minister.


Intră acum și în grupul de