Circa 3500 de familii sucevene spun adio subventiilor la incalzire in aceasta iarna (VIDEO)


Intră acum și în grupul de

În urma reducerii plafonului de venit până la care se acordă ajutoare pentru încălzirea locuinţelor în această iarnă cu aproape 200 de lei faţă de anul trecut, aproximativ 3500 de familii sucevene nu vor mai beneficia de aceste subvenţii.

Primarul Sucevei, Ion Lungu, a declarat, miercuri, într-o conferinţă de presă, că se estima că numărul locuinţelor care ar fi beneficiat de ajutoare de încălzire era de aproximativ 18.000, dar în urma plafonării de venit numărul acestora va fi de aproximativ 14.000-14.500. Din cele 3500 de familii care nu vor mai primi ajutoare de încălzire, aproximativ 3000 locuiesc în apartamente racordate la sistemul centralizat de termoficare, iar restul folosesc alte surse de încălzire.

Guvernul a anunţat, la sfârşitul şedinţei de săptămâna trecută, că factura la încălzirea locuinţei va fi subvenţionată pe perioada iernii în proporţie de 90% la un venit de până la 155 lei pe membru de familie şi cu până la 40% pentru un venit pe membru de familie cuprins între 355 şi 425 lei.

Până în prezent, legislaţia a permis însă ca de subvenţionarea facturii să beneficieze, în proporţii cuprinse între 20% şi, respectiv 10%, şi persoanele cu un venit net mediu lunar pe membru de familie de până la 440 lei şi, respectiv, până la 500 lei.

Pentru această iarnă, Guvernul a redus plafonul maxim acceptat pentru acordarea de ajutoare de încălzire şi în cazul persoanelor care folosesc gaze naturale, lemne, cărbuni, combustibili petrolieri. Astfel, limita maximă a venitului net mediu lunar pe membru de familie luat în calcul pentru acordarea de ajutoare la încălzirea locuinţei cu gaze naturale a fost stabilită tot la 425 lei, în condiţiile în care, până în prezent, limita maximă a fost de 615 lei.


Intră acum și în grupul de