Amenzi si suspendarea activitatii pentru firma ieseana ce oferea sejururi suspecte in Tenerife


Intră acum și în grupul de

Comisariatul Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor Suceava a aplicat amenzi în valoare de 28.000 lei firmei ieşene White Sands Marketing SRL şi a luat măsura suspendării activităţii până la rezolvarea neregulilor. Comisarul superior al CJPC Suceava, Elena Oanea, a declarat marţi, în cadrul unei conferinţe de presă, că firma ce se asigura să presteze servicii turistice în zone exotice, a fost reclamată de două persoane din Suceava, iar în urma cercetărilor s-a constatat că „sunt numeroase abateri”.

„Clauzele contractuale sunt generice, eliptice, lipsite de elemente obligatorii cum ar fi dreptul consumatorului de a rezilia unilateral contractul. Această clauză înfierează în mod nejustificat acest drept şi este o practică abuzivă. Pentru această abatere s-a aplicat o sancţiune de 10.000 lei. De asemenea, din contract lipseşte orice fel de informaţie în privinţa locaţiei şi a categoriei hotelurilor unde vor ajunge clienţii astfel că s-a aplicat o amendă de 3.000 lei. O altă abatere, care de fapt este cea mai importantă, firma funcţionează fără licenţă şi brevet turistic, iar pentru acest fapt a mai primit o amendă, şi anume de 5.000 lei. Pe lângă aceste sancţiuni, s-a luat o alta complementară, de suspendare a activităţii până la obţinerea brevetului şi licenţei”, a precizat Elena Oanea.

Aceasta a menţionat că s-au mai luat şi două măsuri, respectiv de restituire integrală a contravalorii achitată de cele două persoane reclamante, de 1.900 euro, în termen de maxim 15 zile lucrătoare de la constatarea contravenţiei, dar şi refacerea contractului cu clauze corecte, concrete şi neabuzive.

Comisarul superior a ţinut să afirme că nerespectarea măsurilor reprezintă o altă abatere şi se sancţionează cu amenzi de până la 20.000 lei.

Elena Oanea a mai spus că şi colegii de la CJPC Iaşi au înregistrat două asemenea reclamaţii ce vizează aceeaşi firmă şi că va sesiza Agenţia Naţională pentru Protecţia Consumatorilor, deoarece această practică se extinde, prezenţa agentului economic fiind depistată şi în judeţul Neamţ.

Reamintim că, în urmă cu două săptămâni, la sediul instituţiei s-au primit reclamaţii vizându-l pe acest operator economic care oferă sejururi turistice în Tenerife, de 14 zile, în următorii trei ani, pentru maximum patru persoane. Potrivit comisarului superior pentru toate acestea se cere un preţ ce nu trece de 1000 de euro, iar găsirea clienţilor se realizează printr-o metodă simplă, respectiv cartea de telefoane.

O dată contractul semnat, denunţarea unilaterală de către consumator a acestuia atrage după sine penalităţi.

„Dacă renunţarea se face cu mai mult de 30 de zile înainte de data plecării, penalităţile vor fi de 90 la suta din preţul pachetului iar, daca se face în interval mai mic de 16 zile, se penalizează sută la sută”, menţiona comisarul superior sucevean, după analizarea contractului.


Intră acum și în grupul de