DSP Suceava face un studiu privind obezitatea la copiii din judet


Intră acum și în grupul de

În România obezitatea la copii este în creştere, iar judeţul Suceava nu face excepţie, a precizat în cadrul unei conferinţe de presă directorul interimar al DSP Suceava, Ludovic Abiţei. „Colegii de la compartimentul de Igienă Şcolară au făcut un studiu în judeţ iar acum centralizează datele pentru a fi trimise la minister. Suceava nu face excepţie la nivel naţional. Copii au devenit mai sedentari. Stau mult la calculator, mănâncă mult şi nu dau atenţie. Nu fac mişcare”, a declarat Ludovic Abiţei.

Obezitatea apare la copii şi adolescenţi când aceştia au prea multe grăsimi în corp şi este de obicei cauzată atât de consumul în exces de alimente, cât şi de lipsa de mişcare.

Cel mai mare risc pe termen lung pentru obezitatea din copilărie este continuarea sa şi la maturitate, asociată cu numeroase riscuri asupra sănătăţii şi a calităţii vieţii. De aceea, este important să se identifice obezitatea şi să se acţioneze din timp pentru înlăturarea ei, înainte de maturizarea copiilor.

Purtătorul de cuvânt al DSP Suceava, Adrian Popescu a menţionat în cadrul aceleiaşi conferinţe de presă că printre problemele de sănătate cu care se pot confrunta copiii obezi se numără diabet, cardiopatie, pancreatita, probleme ale ficatului, probleme ortopedice legate de structura labei piciorului, probleme respiratorii cum ar fi obturarea cailor respiratorii superioare şi restrângerea peretelui dinspre exterior al toracelui, ceea ce conduce la apnee în timpul somnului, reflux esofagian, calculi biliari şi alte disfuncţii ale stomacului, disfuncţii în alimentaţie, cum ar fi bulimia.

Excesul de greutate acumulat în jurul taliei la copiii şi adolescenţii obezi poate de asemenea mări riscul apariţiei unor probleme cardiovasculare şi a hipertensiunii, toleranţă anormală a glucozei ce conduce la diabet şi colesterolul.

Consecinţele imediate ale supraponderabilităţii în timpul copilăriei şi adolescenţei sunt de natură psiho-socială. Copiii obezi nu au încredere în sine şi sunt nemulţumiţi în ceea ce priveşte aspectul lor fizic. De asemenea sunt mai predispuşi să aibă rezultate slabe la învăţătură, să aibă perspective mai reduse în găsirea unui loc de muncă, să fie izolaţi social.

Obezitatea este de obicei cauzată de consumul de alimente în exces, mesele copioase consumate într-un timp foarte scurt, activitatea fizică redusă.
Unii factori sociali, precum un venit prea scăzut al familiei sau un nivel de educaţie scăzut, au fost de asemenea asociaţi cu obezitatea.


Intră acum și în grupul de