Maestrul Dimitrie E. Gavrilean: “Bine ati venit in gradina sufletului meu!”


Intră acum și în grupul de

“Expoziţia aceasta poate fi privită ca o catedrală, lăsând la îndemâna fiecăruia să găsească icoana la care să se închine”, a afirmat luni seară binecunoscutul critic de artă Valentin Ciucă, la vernisajul expoziţiei maestrului Dimitrie E. Gavrilean, “Mituri ancestrale româneşti”.

În deschiderea acestui eveniment cultural major pentru Suceava au luat cuvântul Emil Ursu – directorul Complexului Muzeal Bucovina, Vasile Ilie – vicepreşedintele CJ Suceava, Dorin Mihai – prof. univ. dr. la universitatea “Gheorghe Asachi” din Iaşi şi criticul de artă Valentin Ciucă.

După ce artistul a fost felicitat cu prilejul zilei sale onomastice şi a primit din partea vicepreşedintelui CJ Suceava albumul “Suceava – între trecut şi prezent”, prof. univ. dr. Dorin Mihai a luat cuvântul, vorbind despre pictura maestrului, ca discurs identitar. “Dimitrie E. Gavrilean este un pictor care pictează cu capul, care transformă miturile româneşti în semne sensibile, pictura sa fiind una de redefinire a sensurilor autenticului românesc”, a apreciat ieşeanul Dorin Mihai.

“În sine, critica este o inutilitate extrem de necesară”, a afirmat Valentin Ciucă în debutul discursului său, subliniind în continuare faptul că, în zi de sărbătoare, de Sfântul Dumitru, omul Dimitrie “ne scoate din banalitatea şi din zgomotul vremii”, cei prezenţi la Muzeul de Istorie din Suceava participând la “un ritual” şi păşind pe calea simbolică a picturii lui.

Valentin Ciucă a mai spus despre arta pictorului că este o artă care a ajuns la esenţă, o pictură metafizică, comparându-i lucrările cu operele unui bijutier.

“Bine aţi venit în grădina sufletului meu!”, acestea au fost cuvintele cu care maestrul Dimitrie E. Gavrilean s-a adresat celor prezenţi la vernisaj. “În această zi sfântă, trebuie să mulţumesc mai întâi Bunului Dumnezeu, pentru că mi-a dat harul şi puterea de a munci”, a continuat artistul, mulţumind totodată publicului, pentru prezenţă.

Alături de artist, la vernisaj au luat parte soţia şi fiul acestuia şi câţiva părinţi călugări de la mănăstirea Bucium din Iaşi.

Seara s-a încheiat cu un program susţinut de un cor de fete, care, prin deosebita interpretare, au reuşit să ofere celor prezenţi un plus de spiritualitate, care a completat atmosfera creată de operele artistului expozant.

Dimitrie E. Gavrilean s-a născut la 22 octombrie 1942, în Gura Humorului (Voroneţ). A urmat cursurile Institutului de Arte Plastice “N. Grigorescu”, Bucureşti, secţia pictură, clasa maestrului Corneliu Baba.

“Gavrilean, misterios talent venit de la Iaşi, învăluit în trena acelei literaturi mirifice pe care noi o cunoaştem foarte bine, subliniată în aceste tablouri de care nu m-am mai săturat privindu-le. Un mare pictor, cum am spus încă de la început, al treilea dintre cei trei mari ce urmează iluştrilor noştri pictori înaintaşi… Ţineţi-i minte numele…!”, nota Eugen Barbu, în România Liberă, la 9 decembrie 1971.


Intră acum și în grupul de