Sub 1 la suta din cadrele didactice din judet sunt necalificate


Intră acum și în grupul de

IŞJ Suceava a încheiat verificarea pe zone a încadrărilor, cea mai importantă concluzie fiind aceea că 99 % dintre cadrele didactice din judeţ sunt calificate. „Avem cadre fără studii corespunzătoare în zonele izolate şi greu accesibile, dar şi acestea sunt în curs de calificare”, a declarat marţi, în cadrul unei conferinţe de presă şeful IŞJ Suceava, Petru Carcalete. Acesta a dat ca exemplu localităţi precum Izvoarele Sucevei, Brodina de Sus, Ulma şi Valea Poenii, precizând că cele mai deficitare disciplinele biologie, matematică şi învăţători.

„Sunt 52 de necalificaţi din cele aproximativ 10.000 de cadre didactice, deci sub 1 %”. a afirmat inspectorul şcolar general sucevean.

În urma verificărilor făcute de Serviciului Personal al IŞJ asupra fişelor de încadrare din şcoli, s-a mai constatat că sunt cadre didactice din învăţământul tehnic care nu au parcurs modulul de pregătire psihopedagogică în facultate, iar în aceste condiţii nu vor putea fi plătiţi ca dascăli calificaţi. „Este vorba despre 33 profesori fără acest modul dar o parte dintre ei îl urmează acum şi vor fi numiţi calificaţi”, a spus Petru Carcalete.

Acesta a mai adăugat că, în urma încadrării cu personal, au mai rămas 135 catedre incomplete, în special la matematică, fizică, biologie, orele respective fiind predate de dascăli calificaţi, prin cumul sau plata cu ora. De asemenea există 123 de posturi rezervate, titularii fiind în concedii fără plată, pentru studii şi nevoi personale, şi încă 320 ale unor mame aflate acum în concediu pentru creşterea copilului, toate aceste posturi fiind acoperite cu personal didactic calificat pentru perioada prevăzută de lege.


Intră acum și în grupul de