Stațiunile din zona de munte a județului luate la verificat de autoritățile județene – amenzile au fost însă simbolice. Accentul a fost pus pe prevenție!!

Peste 100 de politisti, jandarmi, lucrători ISU dar si specialiști din cadrul ITM, DSP, DSVSA au fost în teren, în cursul zilei de sâmbătă, cu preponderență în zonele Gura Humorului, Cacica, Campulung Moldovenesc si Vatra Dornei pentru a verifica modul în care sunt respectate măsurile adoptate de autorități pentru stoparea răspândirii COVID.

Au fost vizate, în special, localurile publice care au deschise terase, parcurile, zonele centrelor comerciale, piețe, târguri dar și gările, autogările și mijloacele de transport în comun

Conform autorităilor județene au fost verificate 68 de societati comerciale si au fost aplicate 15 sanctiuni contraventionale pentru nerepectarea masurilor de protectie individuala sau pentru nerespectarea măsurilor de duminuare a riscului de catre agenții economici, valoarea sancțiunilor fiind de 2.565 lei.

”In aceasta perioada sunt intensificate acțiunile de verificare si control, scopul fiind in principal responsabilizare a cetățenilor dar si a agenților economici. Acțiunile se încadrează în măsurile dispuse la nivelul Ministerului Afacetilor Interne, prevenirea infectării cu Covid 19 fiind o prioritate națională ce presupune un mod de acțiune integrat al tuturor instituțiilor și entităților cu atribuții în domeniu dar și un grad crescut de responsabilitate socială. Acțiunile vor continua zilnic, urmând a se desfășura cu efective suplimentare si in sistem integrat cu participarea partenerilor institutionali”, se arată în comunicarea oficială de la finele acțiunii.

Autoritpțile au explocat și faptul că activitățile pe care le întreprind în perioada aceasta ”au în primul rând un rol de responsabilizare și conștientizare a cetățenilor cu privire la pericolele asociate nerespectării măsurilor de siguranță”.

Privind conduita socială responsabilă în prevenirea răspândirii COVID-19, se recomandă:

•          purtarea corectă a măştii de protecţie în spaţii închise, aruncarea acesteia după folosire într-un recipient de gunoi cu capac, urmată imediat de spălarea mâinilor cu apă şi săpun şi/sau dezinfectarea cu soluíi pe bază de alcool;

•          spălarea frecventă a mânilor cu apă şi săpun şi folosirea de soluţii dezinfectante pe bază de alcool;

•          păstrarea distanţei de cel putin 1,5 metri între persoane;

•          curăţarea periodică a suprafeţelor de contact (mânere, mese etc) cu soluţíe dezinfectantă;

•          în cazul apariţiei simptomatologiei specifice COVID-19, se va apela numărul unic de urgenţă 112;

•          consultarea periodică a site-urilor oficiale, în vederea informării asupra evoluţiei prevederilor legislative privind limitarea răspândirii îmbolnăvirilor cu noul coronavirus.