Echipele de control continuă acțiuni în contextul Covid-19. În weekend, 380 firme sucevene au fost verificate, fiind aplicate 48 de amenzi

O amplă acțiune în contextul Covid-19 a avut loc în weekend, respectiv 24-26 iulie, în județul Suceava.

Potrivit IPJ Suceava, echipele de control au intensificat acțiunile de control în zonele aglomerate din județul Suceava pentru verificarea modului de respectare a măsurilor impuse în contextul stării de alertă. 

Au fost vizate, în special, localurile publice care au deschise terase, parcurile, zonele centrelor comerciale, piețe, târguri dar și gările, autogările și mijloacele de transport în comun, ștrandurile, piscinele sau zonele de agrement.

Astfel, în cadrul acțiunilor de control, au fost verificate 380 de societăți comerciale, la una dintre ele fiind identificate nereguli privind organizarea de activități în spațiu închis iar la o terasă constatându-se că nu este respectată distanța între mese, operatorii economici fiind sancționați contravențional.

Prin urmare, în total au fost aplicate 48 de amenzi în valoare de 121.340 lei.  

De asemenea, au fost constatate șase abateri de natură contravențională sancționate cu amenzi în valoare de 2600 de lei și 18 sancțiuni contravenționale sancționate cu amenzi în valoare de 11.000 de lei, pentru nerespectarea măsurilor de protecție individuală și pentru participarea la activități în spațiul public/privat/închis pentru care au fost instituite interdicții/restricții.

Sursa precizează că au fost intensificate și activitățile de control pe linia legalității actelor de comerț în condițiile impuse prin instituirea stării de alertă, fiind aplicate 16 amenzi în valoare de 95.000 lei.

Spre exemplu, duminică seara, polițiștii s-au sesizat cu privire la faptul că la un restaurant din com. Putna este organizat un eveniment în incinta localului cu încălcarea dispozițiilor legii 55/2020 privind măsurile impuse în contextul infestării cu virusul SARS-COV 2.

La fața locului s-a constatat că cele sesizate se confirmă în sensul că în interiorul sălii restaurantului era organizat un eveniment la care participau peste 40 de persoane, cu încălcarea dispozițiilor privind distanțarea socială și numărul de persoane permis de lege pentru a avea acces in interior.

Astfel, firma a fost amendată cu 3.000 lei. De asemenea, administratorul societății a dispus măsuri pentru încetarea imediată a evenimentului și pentru respectarea dispozițiilor legale.

Efectivele

IPJ Suceava menționează că în cadrul acțiunii au acționat 298 de polițiști, polițiști locali, jandarmi și reprezentanți ai ITM, DSP, ANPC și ANSVA.

Sursa precizează că echipele au acționat sub autoritatea Instituției Prefectului și au fost alcătuite din polițiștii din cadrul IPJ Suceava, jandarmi, polițiști locali, precum și reprezentanți ai Inspectoratului pentru Situații de Urgență, Inspectoratului Teritorial de Muncă, Direcției Sanitare Veterinare, Direcției de Sănătate Publică și de la Protecția Consumatorului, I.S.C.T.R. și A.R.R.

Acțiunile se încadrează în măsurile dispuse la nivelul Ministerului Afacetilor Interne, prevenirea infectării cu Covid 19 fiind o prioritate națională ce presupune un mod de acțiune integrat al tuturor instituțiilor și entităților cu atribuții în domeniu dar și un grad crescut de responsabilitate socială.

Recomandări

Polițiștii suceveni anunță că acțiunile vor continua zilnic având în primul rând un rol de responsabilizare și conștientizare a cetățenilor cu privire la pericolele asociate nerespectării măsurilor de siguranță.

„Recomandăm cetățenilor să respecte măsurile de protecție sanitară și de distanțare fizică pentru a-și proteja sănătatea și viața, dar și pentru a-i proteja pe toți cei din jur.

Sănătatea și siguranța cetățenilor sunt prioritare tuturor instituțiilor cu atribuții în domeniul ordinii și siguranței publice, astfel că forţele de ordine vor desfășura permanent în această perioadă activităţi de verificare cu privire la respectarea prevederilor impuse pe perioada stării de alertă, pentru a proteja cetăţenii și pentru a preveni răspândirea noului coronavirus,” se arată în comunicatul IPJ Suceava.

Privind conduita socială responsabilă în prevenirea răspândirii COVID-19, se recomandă:

•           purtarea corectă a măştii de protecţie în spaţii închise, aruncarea acesteia după folosire într-un recipient de gunoi cu capac, urmată imediat de spălarea mâinilor cu apă şi săpun şi/sau dezinfectarea cu soluíi pe bază de alcool;

•           spălarea frecventă a mânilor cu apă şi săpun şi folosirea de soluţii dezinfectante pe bază de alcool;

•           păstrarea distanţei de cel putin 1,5 metri între persoane;

•           curăţarea periodică a suprafeţelor de contact (mânere, mese etc) cu soluţíe dezinfectantă;

•           în cazul apariţiei simptomatologiei specifice COVID-19, se va apela numărul unic de urgenţă 112;

•           consultarea periodică a site-urilor oficiale, în vederea informării asupra evoluţiei prevederilor legislative privind limitarea răspândirii îmbolnăvirilor cu noul coronavirus.