DSP recomanda sucevenilor sa se vaccineze impotriva gripei sezoniere pentru a reduce din severitatea formelor de gripa noua


Intră acum și în grupul de

În judeţ, toate unităţile de furnizare a serviciilor farmaceutice s-au aprovizionat cu medicamente contra bolilor de sezon. Cei care doresc măsuri suplimentare de protecţie au la dispoziţie, în afara medicamentelor specifice, şi vaccinuri antigripale. Pentru moment, însă, farmaciile au achiziţionat cantităţi mai mici, ţinând cont că cererea este destul de redusă din cauza preţului ridicat, de circa 35 de lei, pentru o singură doză.
„În funcţie de cererea din partea populaţiei suntem dispuşi să suplimentăm oferta”, a spus o farmacistă din municipiul Suceava.

Şeful Departamentului de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile, din cadrul DSP Suceava, Valeriu Morariu recomandă sucevenilor să se vaccineze împotriva gripei de sezon. „La cei care a fost confirmată gripa nouă, au avut forme uşoare pentru că au fost vaccinaţi în anii anteriori astfel a scăzut severitatea cazurilor” a precizat Valeriu Morariu.
Referindu-se la virusul A N1H1, şeful DSP Suceava, Ludovic Abiţei a declarat în conferinţă de presă că „este ceva nou şi toată lumea este predispusă să-l ia pentru că nu avem imunitate la el”.

Cât priveşte vaccinarea gratuită anul acesta, Ministerul Sănătăţii a alocat foarte puţin bani, astfel că nu vor fi vaccinaţi decât bătrânii de 65 de ani şi peste această vârstă, de regulă judeţul Suceava având nevoie de peste 150.000 de doze în fiecare an, pentru toate categoriile de risc.

Săptămâna aceasta trebuia încheiat contractul dintre Direcţia de Sănătate Publică Suceava şi Institutul Cantacuzino, cel care a câştigat licitaţia şi care furnizează vaccinul.

DSP Suceava a reuşit obţinerea unui preţ „bun”, astfel că din banii alocaţi de minister s-au cumpărat 43.730 de doze de vaccin pentru gripa obişnuită, faţă de 25-30000 cât se estimase iniţial.


Intră acum și în grupul de