Valerian Morariu: „Gripa nu e cancer!”


Intră acum și în grupul de

Creşterea numărului de cazuri confirmate de gripă nouă, dar şi unele cazuri de mortalitatea înregistrată a creat panică în rândul populaţiei mai puţin informată. Şeful Serviciului Supraveghere şi Control Boli Transmisibile din cadrul DSP Suceava, Valerian Morariu a insistat luni, în cadrul unei conferinţe de presă, din nou, pe respectarea tuturor măsurilor de protecţie în vederea prevenirii infectării cu virusul AH1N1, şi a regulilor stabilite în cazul în care boala e confirmată, dar a ţinut să precizeze că nu e cazul să ne alarmăm mai mult decât trebuie.

„Două persoane, care au fost anunţate că au fost confirmate cu gripă nouă, m-au întrebat cât mai au de trăit. Gripa nu e cancer, dar nici la cancer nu se poate estima exact când se moare. În niciun caz nu se moare de gripă, mai ales că au fost cazuri uşoare”, a declarat Valerian Morariu.

Acesta a afirmat că, în perioada următoare numărul cazurilor de gripă nouă vor „scădea spectaculos”, nu fiindcă boala nu va mai evolua, ci fiindcă nu se mai recoltează probe decât de la persoanele cu risc – cu boli cardio-vasculare şi boli cronice aflate în tratament – precum şi persoanele cu simptome severe de gripă, conform noii metodologii a ministerului sănătăţii.

Totodată, numai aceste cazuri primesc şi tratamentul antiviral cu Tamiflu, doar la recomandarea medicului specialist. „Schimbarea terapiei, durata tratamentului sunt aspecte care ţin numai de medicii specialişti de boli infecţioase, ei decid dacă se introduce tratamentul şi la alte cazuri”, a spus Valerian Morariu.

Cât priveşte tratamentul cu Tamiflu, acesta a arătat că nu s-a înregistrat în judeţ nici un caz în care să fi existat reacţii adverse care să necesite schimbarea tratamentului.


Intră acum și în grupul de