Gripa noua bantuie si prin sate, dar nimeni nu semnaleaza existenta cazurilor


Intră acum și în grupul de

La Direcţia de Sănătate Publică Suceava duminică, a sosit confirmarea unui nou caz de gripă nouă în rândul elevilor, respectiv la Colegiul de Industrie Alimentară Suceava. Şeful Serviciului Supraveghere şi Control Boli Transmisibile din cadrul DSP Suceava, Valerian Morariu, a declarat luni, în cadrul unei conferinţe de presă, că, gripa porcină nu s-ar extinde atât de rapid în rândul elevilor dacă la primele simptome de răceală ar avea loc izolarea la domiciliu şi dacă ar exista o mai bună comunicare la nivelul unor comitete de gripă din şcoli.

Potrivit acestuia, atunci când apare un caz suspect de gripă într-o colectivitate şcolară este imposibil ca DSP să ia legătura cu fiecare persoană care se îmbolnăveşte, pentru a i se transmite recomandările necesare, rolul acesta avându-l conducerea unităţii.

„Noi anunţăm conducerea şcolii, iar aceasta anunţă elevii că s-a depistat un caz. Conducerea şcolii, trebuie le spună elevilor că trebuie să stea efectiv în casă, la fel şi persoanele din familie cu care a intrat în contact şi care prezintă simptome de boală. Sunt unele şcoli la care comitetele de gripă nu prea funcţionează cum trebuie. Asta se vede şi după numărul de absenţi, alţii au mai mulţi, alţii mai puţini, nu e comunicare. Se întâmplă ca după triaj, profesorii care au caietul cu elevii absenţi din motive de boală să nu-l transmită mai departe”, a subliniat Valerian Morariu.

În ce priveşte modul în care se prezintă situaţia îmbolnăvirilor printre elevii din mediul rural, epidemiologul şef al DSP Suceava a precizat că, acolo nu s-au semnalat cazuri de gripă, nu pentru că nu au existat, ci că semnalarea lor lasă de dorit. Acesta spune că în şcolile din mediul rural, în absenţa medicului şcolar, de problemele medicale se ocupă medicii de familie, care nu apucă însă să facă triajul epidemiologic al elevilor fiind „asaltaţi” de pacienţii pe care-i au pe listă.


Intră acum și în grupul de