Farmacistii suceveni nu vor dona medicamente pentru ucraineni, ci le vor cumpara


Intră acum și în grupul de

În urma apelului Consulatului Ucrainei la Suceava către Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Suceava, prin care a cerut acordarea unui ajutor umanitar pentru combaterea gripei pandemice, Colegiul sucevean al farmaciştilor a decis să cumpere medicamente în valoare de 5.000 lei.

Direcţia de Sănătate Publică Judeţeană Suceava a iniţiat joi, o campanie umanitară de donare de medicamente şi materiale sanitare pentru ţara vecină.

„În spirit de solidaritate civică şi umanitară facem apel la farmaciile din judeţ pentru a dona, în limita bunăvoinţei, medicamente şi materiale sanitare care vor fi expediate autorităţilor ucrainene, sub formă de ajutor medical umanitar, pentru a preveni răspândirea şi a combate efectele gripei AH1N1.

Toate medicamentele şi materialele sanitare donate prin bunăvoinţa farmaciilor sucevene vor fi colectate la Direcţia de Sănătate Publică Judeţeană Suceava de către o persoană mandatată, în acest sens, de către conducerea instituţiei şi care va primi aceste donaţii”, declară Liliana Grădinariu, director coordonator adjunct pentru asistenţă medicală din cadrul DSP Suceava.

Vineri, comitetul director al Colegiului Farmaciştilor Suceava s-a reunit şi a stabilit suma şi condiţiile în care vor achiziţiona medicamentele. Astfel, potrivit preşedintei Colegiul Farmaciştilor Suceava, Doiniţa Cocriş, cele aproximativ 180 de farmacii vor cotiza fiecare pentru a achiziţiona medicamente în valoare de aproximativ 5.000 de lei. Aceasta a declarat că fiecare farmacie va pune bani şi se vor achiziţiona medicamente din nomenclator, din mai multe depozite, pentru că ar fi mult mai complicat să trimită fiecare în parte medicamentele. Doiniţa Cocriş a precizat că medicamentele vor fi cumpărate din aceleaşi depozite, fără adaos comercial pentru a se da posibilitatea achiziţionării mai multor produse decât dacă ar da fiecare din stocul pe care îl are în farmacie.

Doiniţa Cocriş a mai spus că vor putea achiziţiona doar o parte din medicamentele care le-au fost solicitate, deoarece nu toate există în nomenclatorul farmaciilor din judeţ, însă farmaciile vor cumpăra vitamine, antibiotice, miorelaxante, antihistaminice şi cortizon.

La începutul lunii noiembrie Direcţia de Sănătate Publică Suceava recomanda cetăţenilor judeţului Suceava „să limiteze pe cât posibil deplasările pe teritoriul Ucrainei”, ca urmare a creşterii continue a numărului cazurilor de infecţii respiratorii şi gripă de acolo. Şeful DSP Suceava, Ludovic Abiţiei a precizat la începutul lunii, că s-a primit o atenţionare şi din partea şefului Administraţiei de Stat Cernăuţi, Vladymyr Kuliş, care la rândul său a recomandat evitarea călătoriilor în această zonă.

Şi primarul Sucevei, Ion Lungu, în calitate de şef al Comandamentului pentru situaţii de urgenţă al municipiului, a solicitat, miercuri, sucevenilor care obişnuiesc să-şi facă cumpărăturile de la Cernăuţi, să evite deplasările în această regiune în preajma sărbătorilor de iarnă.

Ion Lungu a spus că primarul Cernăuţiului, Mykola Fedoruk, a cerut Primăriei Suceava ajutor constând în medicamente Tamiflu. „Am trimis această solicitare Ministerului Sănătăţii pentru că Primăria Suceava nu are cum să ofere acest ajutor. Aceste medicamente sunt monitorizate de Ministerul Sănătăţii şi nu se găsesc în farmacii”, a declarat Ion Lungu.


Intră acum și în grupul de