Ministerul Sanatatii pune lacat pe informatiile privind cazurile de gripa noua


Intră acum și în grupul de

Mediatizarea cazurilor de gripă nouă şi în special a deceselor survenite în urma contaminării cu virusul A N1H1 a determinat Ministerul Sănătăţii să îngrădească dreptul la informaţie sub pretextul că se creează panică. În ultimele zile, au fost înregistrate două decese cauzate de gripa nouă, unul în judeţul Suceava şi altul în Botoşani. Este vorba despre un bărbat de 43 de ani din Siret şi o femeie din Bucecea, în vârstă de 58 de ani.

În momentul de faţă, la nivel naţional, numărul de cazuri de gripă nouă confirmate de Institutul Cantacuzino este de 2.455, din care 197 confirmate în ultimele 24 de ore, două cazuri fiind din Suceava.

Direcţia de Sănătate Publică Suceava a informat că miercuri, Comitetul de Coordonare pentru Gripă a decis ca din această zi, comunicatele de presă ale Ministerului Sănătăţii să conţină informaţii privind numărul îmbolnăvirilor şi al deceselor cauzate de gripa A/H1N1, iar în raportările zilnice nu se vor mai regăsi însă date personale ale celor care au decedat, respectiv vârsta, sexul, localitatea unde s-a produs decesul etc.

„Această decizie a venit în urma difuzării/publicării, în ultima perioadă, a mai multor reportaje care au indus, nejustificat, un sentiment de nesiguranţă în rândul populaţiei, dar şi presiune asupra personalului medical. De asemenea, se impune protejarea drepturilor pacienţilor şi a familiilor lor, multe dintre acestea sesizând autorităţile în acest sens.

Nu în ultimul rând, Ministerul Sănătăţii are datoria de a evita expunerea medicilor la comentarii, judecăţi şi atitudini agresive din partea unor voci neautorizate din punct de vedere medical. Astfel de situaţii pot duce la demotivarea unor persoane care nu fac altceva decât să salveze vieţi şi să limiteze răspândirea virusului pandemic”, se precizează într-un comunicat al Ministerului Sănătăţii adresat redacţiilor.

Ministerul Sănătăţii ţine să menţioneze că este singura autoritate care va prezenta date şi informaţii privind evoluţia îmbolnăvirirlor cu A/H1N1, iar acest lucru se va realiza zilnic, printr-un comunicat de presă difuzat la orele 12.00, iar pentru media audio-video, informaţiile cuprinse în comunicatul oficial vor fi diseminate de către comunicatorii desemnaţi prin ordin de ministru.

„În acest context epidemiologic dificil (reamintim aici că la nivel mondial se înregistrează până la această dată 7860 de decese), Ministerul Sănătăţii încearcă să susţină toate demersurile medicale în vederea prevenirii deceselor prin A/H1N1.
Avem convingerea că personalul medical îşi face datoria în aceste zile, motiv pentru care le mulţumim încă o dată. Cerem mass-mediei să trateze cu responsabilitate aceste subiecte şi să trateze cu profesionalism relaţia cu personalul medical. Mai mult, facem un apel către media de a se alătura efortului autorităţilor de a informa şi responsabiliza fiecare persoană în ceea ce priveşte comportamentul adecvat, lucru de care depinde în mare măsură limitarea răspândirii virusului A/H1N1”, menţionează comunicatul.

Ministerul Sănătăţii cere sprijinul mediei de a transmite repetat şi susţinut următorul mesaj: „Orice persoană care dezvoltă semne de infecţii respiratorii- febră, secreţii nazale apoase şi alterarea stării generale- trebuie să se autoizoleze la domiciliu şi să îşi contacteze medicul de familie. Împreună cu acesta îşi va programa un consult după orele de program pentru a evita astfel infectarea persoanelor care aşteaptă la uşa doctorului.

În cazul în care nu se pot stabili aceste consultaţii, pacientul se va prezenta la camera de gardă a unui spital de boli infecţioase. Facem un apel către medicii de familie să înţeleagă situaţia şi să răspundă cu maximă operativitate acestui tip de solicitări”.


Intră acum și în grupul de