Sustinere indarjita a DSP Suceava pentru vaccinarea impotriva gripei noi


Intră acum și în grupul de

Până în momentul actual, au fost administrate personalului medical din unităţile sanitare judeţene 1005 doze de vaccin gripal cu tulpină pandemică (AH1N1), au anunţat luni, după-amiază, reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică Suceava. „Campania de imunizare continuă în unităţile sanitare şi ne exprimăm convingerea că în zilele următoare numărul celor vaccinaţi va creste semnificativ, dat fiind că această cifră a fost atinsă în doar 4 zile de vaccinare efectivă -până a ajuns vaccinul în aceste unităţi, zile libere, informarea angajaţilor, etc. Personalul sanitar a conştientizat cel mai bine situaţia de criză şi riscurile la care este expus în condiţiile acestei pandemii”, precizează reprezentanţii DSP Suceava.

Aceştia spun că la polul opus, ca număr de imunizări, din cadrul grupelor cuprinse în prima etapă de vaccinare, se situează elevii liceelor, şcolilor postliceale şi studenţii.

„Până astăzi au fost vaccinaţi 16 elevi cu vrâsta de peste 16 ani din licee şi 30 de studenţi şi elevi ai şcolilor postliceale. Pentru noi sunt alarmante aceste cifre privind vaccinarea elevilor şi studenţilor, dat fiind numărul mare de şcoli şi clase în care s-a suspendat activitatea de învăţământ. 56 din cele 140 de persoane confirmate de Institutul Cantacuzino ca fiind infectate cu noua tulpină de virus gripal fac parte din această categorie. Ţinând cont de rata ridicată de absenteism datorată afecţiunilor respiratorii în unităţile de învăţământ, considerăm că numărul real de cazuri de gripă noua este semnificativ mai mare în rândul elevilor şi studenţilor”, menţionează reprezentanţii DSP Suceava.

Secretarul de stat în MS, dr. Adrian Streinu Cercel, a explicat că pentru vaccinarea copiilor de 16 – 17 ani nu este nevoie de acordul părinţilor, deoarece această grupă de vârstă este reglementată de Organizaţia Mondială a Sănătăţii să poată lua decizii asupra sănătăţii. Astfel, elevii suceveni care au împlinit 16 ani nu mai trebuie să îşi întrebe părinţii dacă sunt de acord cu vaccinarea anti-AH1N1, ci pot decide chiar ei asupra acestui aspect. Pentru aceasta, reprezentanţii DSP Suceava susţin că vor acţiona conform metodologiei trimise de către Minister.

Cât priveşte studenţii, conducerea Universităţii “Ştefan cel Mare” Suceava a postat la mijlocul săptămânii trecute la avizierele facultăţilor şi căminelor anunţuri care îi înştiinţează pe aceştia asupra procedurii de vaccinare gratuită împotriva gripei de tip nou. Astfel, vaccinarea se va face la Cabinetul medical al Universităţii, pe baza carnetului de student vizat pe anul academic în curs.

„Studenţii de la învăţământul de zi ai Universităţii se pot vaccina gratuit împotriva gripei AH1N1, la cabinetul medical (parterul Căminului studenţesc nr. 1) între orele 8.15 – 18.45, în zilele lucrătoare, cu excepţia zilelor de joi, când programul este până la ora 13.30. Studenţii nu se vor prezenta dacă consideră că au febră sau simptome de infecţii respiratorii. Studenţii se vor prezenta la cabinetul medical având carnetul de student vizat pentru anul universitar în curs”, se arată în anunţul postat la avizierele Universităţii.

Direcţia de Sănătate Publică Suceava a anunţat că va pune la dispoziţia universităţii un număr de maxim 13.500 doze de vaccin, acesta fiind numărul total al studenţilor înscrişi la cursurile de zi.


Intră acum și în grupul de