Violenta in familie nu mai este la moda dar exista, iar agresorii „s-au mai cizelat”


Intră acum și în grupul de

Din anul 2002, când a demarat proiectul, Societatea Doamnelor Bucovinene- Centrul pentru Prevenirea şi Combaterea Violenţei în Familie organizează anual câte un forum împotriva violenţei intrafamiliale. „Ia atitudine! Nouă ne pasă!” – 16 zile de activism împotriva violenţei în familie s-a intitulat „planul de dezbateri” ce a avut loc miercuri, în sala „Nicolae Labiş” a Prefecturii Suceava, şi care a fost realizat din „sufletul” partenerilor, în lipsa finanţării. „Violenţa în familie există. În ultima vreme nu prea este la modă, de aceea mulţi nu se implică. Ceea ce nu se vede este mai periculos de multe ori decât ceea ce se vede”, a declarat, în deschidere Mihaela Grosu, preşedinte al Societăţii Doamnelor Bucovinene.

La rândul său subprefectul de Suceava, Angela Zarojanu, prezentă la forum a subliniat că, deşi suntem în secolul XXI, din păcate vorbim de această violenţă cu efect negativ în mediul social şi doar „implicarea societăţii civile în stârpirea acestui fenomen care ne ruşinează şi aruncă o pată neagră asupra societăţii” poate ajuta.

Ileana Iacob, inspector de poliţie în cadrul IPJ Suceava- Compartimentului de Prevenire şi Combatere a Criminalităţii a prezentat o statistică a acestui fenomen, al violenţei în familie la nivel judeţului Suceava, dar a precizat că cifrele sunt mult mai mari decât cele prezentate pentru că multe conflicte au loc în cuplurile ce au o relaţie de concubinaj, nu statut de familie şi atunci sunt trecute ca evenimente individuale. „Mai mult de o treime din infracţiunile de mare violenţă au la bază lipsa de control emoţional şi comportamental şi cedarea unor impulsuri de moment au stări explozive, aşa-numitele conflicte spontane. Consumul de alcool este de asemenea un puternic factor criminogen, 80 la sută din faptele de violenţă fiind comise pe fondul consumului de alcool, acesta interacţionând cu alţi factori sociali, psihologici, economici”, a precizat Ileana Iacob.

Aceasta a menţionat că 90 la sută dintre agresori sunt bărbaţi, cu o istorie personală-moştenită din copilărie- cu abuz. Lipsa de educaţie, gelozia şi spiritul posesiv, temperamentul violent, imaturitatea emoţională, educaţia rigidă, schimbările de atitudine o parte din „calităţile” agresorilor.

Ileana Iacob a adăugat că şi tradiţionalismul privind rolul bărbatului şi al femeii în societatea românească este un factor. „Unele femei au fost şi sunt crescute cu credinţă că trebuie să fie supuse bărbatului şi mai cred că a suferi este normal şi aşa trebuie”, a adăugat inspectorul de poliţie din cadrul Compartimentului de Prevenire şi Combatere a Criminalităţii.

Ileana Iacob a precizat că situaţia operativă comparativă la nivelul judeţului Suceava în primele 11 luni ale acestui an faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut privind tentativele de manifestare ale vieţii intrafamiliale sunt apropiate numeric, astfel în 2008 au fost 81 iar în 2009 – 82 cazuri. Astfel, în acest an, în mediul intrafamilial a avut loc un viol, două vătămări corporale, 3 omoruri şi 76 loviri sau alte violenţe.

Concluzionând cifrele prezentate, Loredana Corduneanu- şef birou în cadrul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilul Suceava a declarat că „statistic violenţele în familie sunt mai puţine, dar practic sunt mai grave”.

„Agresorii s-au mai cizelat şi recurg la violenţa psihică, ameninţă, ţinând în teroare pe cei din familie. Cea mai mare problemă este că victimele nu se rup din acest cerc, mamele se întreabă ce vor face dacă pleacă din casa agresorului, cum se vor descurca? Şi rămân. Astfel, copii care atunci când sunt mici, sunt copii buni, devin cu probleme, chiar agresivi asupra mamelor care i-au proteja când erau mici, în special băieţii, care absorb ca o sugativă comportamentul bărbatului din familie”, a spus Loredana Corduneanu, precizând că atunci când merg la cazurile de abuz semnalate le este greu să extragă copii din mediul familial, dar nici nu pot fi lăsaţi.


Intră acum și în grupul de