Biserica „Sf. Antonie cel Mare” Suceava, singura parohie din Bucovina ce-si serbeaza patronul spiritual


Intră acum și în grupul de

Credincioşii Parohiei „Sfântul Antonie cel Mare” din Suceava, situată lângă Piaţa George Enescu, serbează duminică, 17 ianuarie, hramul bisericii. Este singura biserică din Bucovina care serbează în această zi hramul. Mai există şi alte lăcaşe de cult ce-l serbează pe Sf. Antonie, dar ca al doilea hram, bisericile respective purtând numele altor sfinţi.

Hramul Sfântului Antonie cel Mare a fost opţiunea preotului paroh Doru Filip, care spune că „a fost o alegere pur personală, fiind impresionat în permanenţă, încă din tinereţe, de performanţele spirituale ale Sfântului Antonie Egipteanul. Acesta a trăit într-o permanentă rugăciune, în asceză profundă, şi se spune că şi demonii se temeau de el”. Credincioşii din această parohie au mare încredere în patronul spiritual al acestei biserici, în special tinerii care vin cu nădejdea că li se vor îndeplini toate dorinţele.

Nu de puţine ori, înaintea examenelor studenţii Universităţii „Ştefan cel Mare” aflată în imediata apropiere, vin aici pentru a se ruga şi spun că le merge bine.
Potrivit preotului Filip, încă se mai face confuzie între Sf. Antonie cel Mare Egipteanul şi Anton de Padova pe care îl sărbătoresc credincioşii catolici. Creştinii catolici spun că milioanele de pelerini care merg la mormântul Sfântului Anton, la Bazilica Sf. Anton, din Padova, în fiecare an, şi mulţimea de credincioşi care participă la Sfânta Liturghie în zi de marţi, zi consacrată devoţiunii antoniene în mod deosebit este dovada cea mai elocventă că acest sfânt este foarte apreciat de toţi credincioşii catolici.

Anton de Padova a fost proclamat sfânt de Papa Grigore al IX-lea, ce l-a propus, ca exemplu de viaţă creştină, Bisericii Universale, pe data de 30 mai 1232, după doar 11 luni de la moartea sa.

Preotul Doru Filip a precizat că Sfântul Antonie cel Mare este ocrotitorul celor necăsătoriţi. „Crezând în el, Sfântul îi va ajuta şi le va da „parte bună”. De aceea tinerii pot veni cu încredere să-şi aplece genunchii în faţa icoanei Sf. Antonie cel Mare şi să-i ceara ajutorul”, adaugă preotul.


Intră acum și în grupul de