Unitatile medico-sociale, solicitate sa gazduiasca pe timpul gerului suceveni fara adapost (VIDEO)


Intră acum și în grupul de

Pe fondul temperaturilor extrem de scăzute înregistrate în ultimele zile în judeţul Suceava şi al instituirii codului portocaliu- ce avertizează că viaţa oamenilor este pusă în pericol, la nivel teritorial s-a încheiat un protocol cu Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor privind oferirea de adăpost oamenilor străzii. Şeful Direcţiei de Sănătate Publică Suceava, Alexandru Lăzăreanu, a declarat că cei fără casă pot fi preluaţi şi în centrele medico-sociale din judeţ.

În judeţul Suceava, funcţionează asemenea centre la Dumbrăveni, Zvoriştea, Broşteni, Vicovu de Sus şi Mălini, ce au câte 20-25 paturi şi unde stau persoane cu probleme sociale. „Depinde de consiliile locale. Unele centre primesc cazuri doar din zonă altele din tot judeţul. Trebuie să vorbim cu Consiliul Judeţean, pentru că nu se poate ca unele să impună restricţii iar alţii să primească peroane de oriunde din judeţ. La aceste centre este o problemă privind finanţarea. Primesc bani pentru medicamente, materiale sanitare, salarii medicilor de la minister iar pentru salariile personalului auxiliar, întreţinere şi hrană de la consiliile locale. Dacă Consiliul Judeţean va da mai mulţi bani pentru centre, ar trebui să se primească cazuri din tot judeţul”, a precizat Alexandru Lăzăreanu.

Acesta a subliniat că toate aceste centre au angajaţi medici şi personal sanitar iar cele din Mălini, Zvoriştea şi Vicov oferă chiar condiţii mai bune ca în unele spitale şi sunt bine gospodărite.

Unitate medico-socială ce nu acceptă să găzduiască decât persoane din zonă este cea din Zvoriştea, pe considerentul că banii sunt asiguraţi de consiliul local doar pentru oamenii din comună.


Intră acum și în grupul de