Biblioteca romaneasca din Torino incepe sa prinda contur


Intră acum și în grupul de

Asociaţia Culturală Bucovina anunţă că, după şase luni de eforturi, la Biblioteca din Torino au ajuns 4.400 de cărţi în limba română, pentru a crea pentru copiii români de acolo o bibliotecă românească. Acestea au fost adunate în urma unei campanii de donaţii publice, la care a participat şi Biblioteca Bucovinei “I.G.Sbiera”, prin directorul Gabriel Cărăbuş, care s-a angajat să adune 2000 de cărţi destinate românilor care trăiesc la Torino şi în Piemonte, Italia, cu scopul de a face posibilă cunoaşterea operelor româneşti şi contribuind astfel la menţinerea vie a propriei limbi şi a propriei identiţăţi naţionale.

Reprezentanţii Asociaţiei Culturale Bucovina declară că “ideea de a crea o mică bibliotecă românească la Torino s-a născut anul trecut şi s-a concretizat în urma vizitei facute în Bucovina, la invitaţia asociaţiei noastre, în acelaşi timp cu un schimb legat de participarea la un festival a unei numeroase delegaţii piemonteze şi a unei reprezentante de la Biblioteca Civică Torineză, care, cu această ocazie, a putut stabili diverse contacte cu instituţiile şi cu biblioteca locală”.

La Suceava, înafara donatorilor de carte privaţi, un mare număr de cărţi au fost puse la dispoziţie de ONG-ul “Mişcarea pentru dezvoltarea satului românesc”.
Apelul Asociaţiei a fost bine primit şi la Iaşi, în acest oraş adunându-se 900 de cărţi.
Alte 1500 de cărţi au fost adunate la Bucureşti, de către Club Rotary Triumph.

Volumele vor fi puse la dispoziţia publicului român, şcolilor şi tuturor celor interesaţi prin intermediul Bibliotecilor Civice Torineze.

Asociaţia Culturală Bucovina a anunţat că a stabilit deja acorduri cu diferite şcoli din Torino, unde va fi activat un serviciu itinerant de împrumut, legat de dezvoltarea activităţilor culturale, cu scopul de a trezi interesul pentru lectură a tinerilor români cu vârste cuprinse între 12 şi 18 ani, de a face cunoscute operele diverşilor autori români şi a-i ajuta să cunoască importanţa propriei culturi.

Această iniţiativă a fost inclusă în proiectul “ Le mie lingue”, promovat de Primăria din Torino, în frunte cu Serviciul Educativ, în colaborare cu Bibliotecile Civice şi diverse sectoare ale Primăriei.

Cu ocazia inaugurării proiectului “Le mie lingue” prevăzut pentru data de 5 februarie a.c., va fi prezentă la Torino o delegaţie românească compusă din directorul Bibliotecii din Suceava, Cărăbuş Gheorghe Gabriel şi de reprezentantul Clubului Rotary Triumph, din Bucureşti, Dragoş Lucian Cosmin Preda.


Intră acum și în grupul de