FOTO // Tradiția de Bobotează: Crucea de gheață din acest an a fost sculptată de pompierii voluntari de la Bosanci. Blocul de gheață a fost adus tocmai de la Lacul Roșu


Intră acum și în grupul de

În Ajunul Bobotezei, pompierii voluntari din comuna suceveană Bosanci au sculptat o cruce din gheață pe care au așezat-o în fața Bisericii Militare „Sf. Ierarh Iosif cel Nou de la Partoș”.

„Chiar dacă au fost nevoiți să ajungă tocmai până la Lacul Roșu, în județul Harghita, pentru procurarea blocurilor de gheață, dragostea acestora pentru Dumnezeu a făcut ca tradițiile lăsate de străbuni să-și păstreze continuitatea. Le mulțumim din inimă pompierilor voluntari din Bosanci și îi asigurăm de toată aprecierea noastră!”, a transmis cu acest prilej ISU Suceava.

În Bucovina, și nu numai, există obiceiul ca în Ajunul Bobotezei, grupuri de copii să meargă din casă în casă și să vestească sosirea preotului cu „botezul”.

Copiii nu rostesc, ca la Crăciun, texte versificate, ci strigă de trei ori, lung, „Chiraleisa!”. Ei primesc în schimb mere, nuci și prăjituri.

Chiraleisa desemnează „umblatul preotului cu botezul”. Termenul „chiraleisa” vine de la grecescul „Kyrie Eleison” și înseamnă „Doamne miluiește”.


Intră acum și în grupul de