Acasă Social Arhiva cântecelor polonezilor din Bucovina este disponibilă acum online

Arhiva cântecelor polonezilor din Bucovina este disponibilă acum online


Intră acum și în grupul de

Casa Polonă din Suceava anunță lansarea Arhivei virtuală a cântecelor polonezilor din Bucovina, adunate pe parcursul vizitelor de mulți ani ale lui Rafał Foremski de la Fundația Teatrului „Kana” din Szczecin:

Astfel, materialele din aceste călătorii au fost organizate, descrise și publicate sub formă de arhivă și au inclus în principal înregistrări ale cântecelor și filme documentare din cadrul întâlnirilor cu polonezii din Pleșa, Cacica și Solonețu Nou.



Arhiva a fost creată datorită bursei ministrului culturii pentru – cum constată autorul – „a surprinde ceea ce doar aparent este de durată, evident, constant, dar care trece pe nesimțite nelăsând urme”.

Cu ocazia lansării site-ului, Rafał Foremski a scris în „Polonus”: „Bucovina este regiunea în care mă tot întorc de câțiva ani. Primele impresii, întâlniri, conversații cu locuitorii așa-numitelor sate poloneze, toate acestea consolidate suplimentar de efectul multicultural al locurilor, au rezonat în memorie, chemând din ce în ce mai mult. Surpriza inițială a prezenței și a auzului dialectului polonez, a ritmului ei, a melodicii ei, dar și a deschiderii locuitorilor s-a transformat, pe nesimțite, în fascinație. Următoarele călătorii au coincis cu cercetările mele efectuate la Teatrul „Kana” din Szczecin în sfera cântecelor, a esenței sărbăroririlor și a comunității. Tot mai des descopeream că în satele bucovinene poți să trăiești toate aceste aspecte simultan, într-o formă vie, organică, continuă”.


Intră acum și în grupul de



Exit mobile version