Desi se plang că nu mai au bani, nici un laborator nu a anuntat CAS Suceava ca a epuizat banii din contractul trimestrial


Intră acum și în grupul de

Majoritatea laboratoarelor sucevene se plâng că au rămas fără bani pentru analizele gratuite însă Casa de Asigurări de Sănătate Suceava nu a fost înştiinţată de nici un prestator că ar fi epuizat fondurile. Astfel, unele laboratoare susţin că şi-au epuizat plafonul pentru analize după primele zile ale lunii, altele în schimb mai au bani pentru câteva zile, fiecare în funcţie de bugetul pe care l-a avut. Pacienţii, chiar dacă sunt asiguraţi, fie amână efectuarea analizelor fie scot alţi bani din buzunar.

„La începutul lui aprilie o să întocmim contractele pentru 2010 şi vom vedea atunci ce buget vom primi, deoarece este posibil să ni se modifice indicii. Spre exemplu, la Suceava, acum mai avem bani doar pentru urgenţe, aproximativ 3.000 de lei până la sfârşitul lunii”, a explicat directorul laboratoarelor Synevo, Adrian Oprea. Pentru această lună, cât şi pentru luna martie, fondul Laboratorul Synevo Suceava a fost de aproximativ 29.000 de lei, suma modificându-se din luna aprilie când va apărea Contractul Cadru din 2010.

Şi reprezentanţii Laboratorului de analize medicale din cadrul Policlinicii Areni Suceava spun că nu mai au bani decât pentru urgenţe. Nici acest laborator nu mai face programări de frica bugetului necunoscut pentru anul acesta. Fondul pe care îl are acest laborator pentru această lună este de aproximativ 28.000 de lei, suma fiind aceeaşi şi pentru luna martie.

Potrivit preşedintelui-director general al CAS Suceava, dr. Cristina Iordăchel fondurile alocate pentru primul trimestru al acestui an celor 14 laboratoare de analize medicale din judeţ cu care există încheiate contracte, sunt de 664.718 lei, această valoare fiind egală cu cea alocată trimestrial în anul 2009.

„Conform Normelor metodologice de aplicare a Contractului cadru pe anul 2009, valabile la această dată, aceste sume se defalchează pe trimestre şi pe luni, dar valoarea lunară de contract este orientativă, existând posibilitatea furnizorilor de a presta servicii medicale în valoarea de contract trimestrială. Până la această dată nici un laborator nu a anunţat CAS Suceava privind epuizarea valorii de contract trimestrial, în condiţiile în care posibilitatea utilizării fondurilor alocate la nivelul întregului trimestru I este stipulată în contractul semnat de dumnealor cu CAS Suceava” a ţinut să precizeze Cristina Iordăchel.


Intră acum și în grupul de