Pentru luna martie, mitinguri si greve in invatamant in loc de martisoare


Intră acum și în grupul de

Președintele Sindicatului Judeţean din Învăţământ “Spiru Haret” Suceava, afiliat la FSLI, prof. Constantin Cernica a informat că Biroul Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI) s-a întrunit săptămâna trecută pentru a stabili un program de măsuri de protest şi un calendar al acestora, dar o decizie finală va fi luată de Consiliul Naţional al federaţiei.

”Am stabilit la nivelul biroului un program de luptă sindicală pe care îl vom discuta la şedinţa Consiliului Naţional din prima săptămână a lunii martie. E vorba de un program de mitinguri, greve, care vor începe chiar din luna martie, dar o să vedem ce facem mai departe. Nemulţumirile noastre sunt legate, în primul rând, de Legea salarizării unice, unde noi avem venituri mai mici ca ceilalţi bugetari, de legislaţia învăţământului, aflată la stadiul de proiect, pentru că nu am fost chemaţi să dezbatem cu ministerul, şi de Ordonanţa 114 privind disponibilizările din învăţământ. E vorba şi de finanţarea în general a sistemului, care e necorespunzătoare. Vom discuta în cadrul Consiliului şi abia după aceea vom trece efectiv la desfăşurarea măsurilor stabilite”, a declarat prof. Cernica.

Problemele sindicatelor din Educaţie trenează încă de anul trecut, acum acestea acutizându-se dat fiind faptul că Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului (MECTS) a decis reducerea cheltuielilor din învăţământ prin concedierea a aproximativ 15.000 de cadre didactice.

Atât FSLI cât şi Federaţia Educaţiei Naţionale au anunţat întâlniri pentru a stabili un calendar de proteste.
Principalele nemulţumiri se referă la reducerea de personal şi la salariile din educaţie precum şi de faptul că ministerul “nu respectă contractele colective de muncă”, având în vedere că Ordonanţa 1 din 2010 aproape “anulează dreptul salariaţilor de a-şi negocia contracte colective”. Nu în ultimul rând, sindicatele sunt revoltate de “dispariţia unor sporuri, de plafonarea tuturor sporurilor care sunt în afara salariului de bază, la maxim 30% din fondul de salarii”.


Intră acum și în grupul de