Directorii administrativi din 4 spitale din judet risca sa ramana fara functii


Intră acum și în grupul de

Directorii administrativi din patru unităţi spitaliceşti din judeţul Suceava ar putea rămâne fără posturi după ce ministrul Sănătăţii, Attila Cseke, a anunţat miercuri, concedierea a 577 directori la nivel de ţară ce ocupă funcţiile de conducere create suplimentar în unităţile sanitare publice. „Analizând documentul de pe site-ul ministerului, din Spitalul Judeţean Suceava, cele municipale din Fălticeni şi Rădăuţi şi Psihiatrie Siret ar trebui să dispară funcţiile de directori administrativi, dar ţin să precizez că Direcţia de Sănătate Publică Suceava nu a primit nici o hârtie oficială”, a declarat miercuri, purtătorul de cuvânt al DSP Suceava, bioing. Adrian Popescu.
Şi directorul DSP Suceava, Alexandru Lăzăreanu a spus că a auzit despre aceste măsuri, şi că aşteaptă adresa oficială de la Bucureşti.

Documentul ministerului prevede reducerea numărului de funcţii de conducere (director) cu 28%, de la 2069, la 1492 de funcţii, însemnând 577 de funcţii.
Întrucât în majoritatea cazurilor, funcţiile de director din cadrul comitetului director sunt ocupate interimar în urma numirii prin Ordin al ministrului sănătăţii şi ţinând cont de necesitatea diminuării cheltuielilor salariale, Ministerul Sănătăţii va aplica măsura de reducere a numărului de funcţii de conducere din categoria „alţi directori” din spitalele publice menţionate, prin încetarea interimatului.

„Legea este mult prea permisivă în acest moment. Ne aflăm astăzi în situaţia în care în unele spitale mici, sub 400 de paturi există 6 funcţii de conducere, iar în altele cu peste 400 de paturi există şi câte 10 funcţii de conducere. Aveam create suplimentar tot felul de funcţii de directori ocupate interimar, în special funcţiile de director de resurse umane, IT, logistic, director administrativ pentru că acest lucru a fost permis prin Legea 95”, a declarat ministrul Sănătăţii, CSEKE Attila.

Ministrul Sănătăţii a dat exemplul Spitalului Judeţean de Urgenţă din Tg Mureş care are prevăzute 10 funcţii de conducere şi a spitalelor similare din Galaţi (Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Sf. Apostol Andrei) şi Iaşi (Spitalul Clinic de Urgenţe pentru Copii Sf. Maria) cu câte 7 funcţii.

Noile măsuri care vor fi introduse prevăd ca în unităţile sanitare clinice cu peste 400 de paturi să existe numai 5 funcţii de conducere (manager, director medical, director financiar, director de cercetare –dezvoltare şi director de îngrijiri), în unităţile sanitare clinice sub 400 de paturi să existe 4 funcţii de conducere (fără directorul de îngrijiri), în unităţile sanitare neclinice cu peste 400 paturi vor exista 4 funcţii de conducere (manager, director medical, director financiar, şi director de îngrijiri), în unităţile sanitare neclinice sub 400 de paturi vor fi 3 funcţii de conducere (manager, director medical, director financiar).

Se va ajunge astfel la un total de 1492 de funcţii de conducere reprezentând o reducere de 577 de funcţii de conducere, însemnând o diminuare în medie a cheltuielilor cu salariile lunare de peste 1 milion lei/lună, mai precizează ministerul.


Intră acum și în grupul de