Coplata va favoriza automedicatia si prezentarea la medic in stadii avansate de boala


Intră acum și în grupul de

Medicii de familie suceveni spun că vor munci mai mult, dar vor câştiga mai puţin, dacă se va impune soluţia de coplată a serviciilor medicale. Mai mult, medicii vor pierde şi mai mult timp completând formulare şi registre, astfel perioada alocată consultului pacientului va fi diminuată. Încă din luna septembrie a anului trecut medicul sucevean Irina Badrajan, secretarul Asociaţiei Judeţene a Medicilor de Medicină Generală, atrăgea atenţia că „coplata înseamnă o scădere a veniturilor, dar o dublare a volumului de muncă iar pacientul va avea de suferit fiindcă noul sistem nu mai lasă timp suficient pentru el”.

Introducerea coplăţii este o sabie cu două tăişuri, cred medicii de familie suceveni. Doctorii apreciază că noul sistem ar putea responsabiliza pacienţii, care vor veni la doctor doar atunci când au nevoie şi, pe deasupra, vor fi mai grijulii cu sănătatea lor, în condiţiile în care alternativa este să scoată bani din buzunar în cazul în care se îmbolnăvesc frecvent sau se prezintă la doctor fără a avea o urgenţă reală.

Pe de altă parte, consideră doctorii, noul sistem riscă să favorizeze automedicaţia, prezentarea la consultaţii în stadii avansate de boală şi să înroşească liniile telefonice ale medicilor de familie. Această previziune sumbră este argumentată prin faptul că oamenii nu vor avea bani să vină la doctor în afara consultaţiilor gratuite, deja asigurate, şi ca atare se vor trata singuri, după ureche, vor amâna vizita la medic până când starea precară de sănătate îi va forţa să treacă pragul unei unităţi sanitare sau vor cere prin telefon sfatul medicului.

Principalul scop al introducerii sistemului de coplată nu îl reprezintă rezolvarea problemelor din sistemul sanitar, ci un mai bun control al fondurilor care intră în sistem, a declarat ministrul Sănătăţii, Attila Cseke. „Prin coplată avem posibilitatea controlului efectuării sau neefectuării unui serviciu medical, în condiţiile în care există servicii medicale raportate, dar neefectuate”, a declarat ministrul.

Pe de altă parte, Attila Cseke a arătat că introducerea coplăţii va duce la o adresabilitate mai mare a populaţiei către medicii de familie şi implicit la creşterea veniturilor acestora. „Suntem peste media europeană în ceea ce priveşte adresabilitatea către serviciile spitaliceşti şi sub media europeană în ceea ce priveşte adresabilitatea la medicii de familie, ceea ce duce şi la finanţarea mai redusă a acestora”, a mai subliniat Attila Cseke.

Potrivit ministrului Sănătăţii, pentru introducerea acestui sistem este necesară crearea legislaţiei şi a modalităţilor concrete de plată care vor fi implementare de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate.

Attila Cseke a mai spus că proiectul introducerii sistemului de coplată a pornit de la o iniţiativă a fostului ministru al Sănătăţii, Ion Bazac, şi că este un angajament al României asumat faţă de Banca Mondială. Ministrul Sănătăţii, Cseke Attila, a anunţat pe 10 februarie că, în foarte scurt timp, se va face publică o reglementare privind obligaţia pacientului de a plăti o anumită sumă pentru serviciile medicale primite (coplata). Potrivit estimărilor făcute anul trecut, orice pacient ar putea plăti, pentru vizita la medicul de familie, 5 lei, 20 de lei pentru o consultaţie la medicul specialist şi 100 de lei pentru şapte zile de spitalizare.


Intră acum și în grupul de