Ginecologii au intrat si ei in campania de vaccinare anti HPV

Începând din această lună, campania de vaccinare anti HPV a fetelor cu vârste cuprinse între 12 şi 24 de ani se poate realiza şi prin intermediul cabinetelor de ginecologie şi a cabinetelor de planificare familială din sistemul sanitar, nu numai în cadrul cabinetelor şcolare şi ale medicilor de familie aşa cum era prevăzut până în prezent.

De asemenea, şi femeile cu vârsta peste 24 de ani se vor putea vaccina gratuit în cadrul cabinetelor ginecologice şi de planificare familială din sistemul sanitar, dar numai la recomandarea medicului ginecolog. Noile măsuri au fost decise de către Ministerul Sănătăţii în urma discuţiilor purtate cu reprezentanţii Comisiilor de specialitate de medicină de familie şi obstetrică – ginecologie.

Potrivit MS, până la data de 17 februarie 2010 au fost vaccinate un număr de 11.731 fete cu vârsta între 12-14 ani, 3. 365 tinere cu vârstă între 15-19 ani şi 1.228 tinere cu vârsta între 20-24 ani.

Începând din luna noiembrie 2009, Ministerul Sănătăţii a demarat a doua-a campanie de vaccinare antiHPV, în urma rezultatelor studiului realizat la nivel naţional pentru evaluarea Campaniei de informare pentru prevenirea cancerului de col uterin prin vaccinare antiHPV. Conform acestuia, 52% dintre cei care şi-au exprimat o decizie de acţiune sunt de acord cu vaccinarea fetiţelor lor în vârstă de 12-14 ani.

În luna decembrie 2009 s-a hotărât şi extinderea campaniei de vaccinare la toate fetele cuprinse în grupa de vârstă 12-24 ani, atât prin cabinetele medicale din unităţile de învăţământ, cât şi prin cabinetele medicilor de familie.

Pe de altă parte. deşi vaccinarea gratuită s-a extins până la tinerele de 24 de ani, încă din decembrie, acestea nu s-au înghesuit să solicite vaccinul de la medicii de familie sau medicii de la cabinetele medicale studenţeşti.

În judeţul Suceava, au fost doar 5 solicitări de vaccinare la tinere cu vârste cuprinse între 20 şi 24 de ani şi una singură la categoria de vârstă 15-19 ani.

Vaccinarea la fetiţele din clasele a VI-a şi a VII-a nu a avut nici ea mare succes, la a doua doză de vaccin care s-a efectuat în ianuarie fiind prezente 212 fete din şcolile judeţului.
Doza a treia se va administra la 6 luni.