Acasă Social Introducerea sistemului de coplata, „un adevarat dezastru” pentru medicii de familie suceveni

Introducerea sistemului de coplata, „un adevarat dezastru” pentru medicii de familie suceveni


Intră acum și în grupul de

Medicii de familie suceveni cred că introducerea sistemului de coplată, care presupune plata a cinci lei pentru o consultaţie la medicul de familie, va fi „un adevărat dezastru”, şi nu văd în el decât o nouă încercare de a li se micşora veniturile şi de a se mai face nişte economii la buget. Medicul Irina Badrajan, purtătorul de cuvânt al Asociaţiei Medicilor de Medicină Generală Suceava, a precizat miercuri, că toate categoriile de pacienţi vor plăti suma de cinci lei, unii direct, la medicul de familie, iar alţii, precum copiii sau pensionarii, indirect, prin forurile lor tutelare. Astfel, banii vor fi rambursaţi medicului de familie prin Casa de Asigurări de Sănătate după ce forurile respective au făcut plăţile. „Asta înseamnă că banii vor veni târziu şi vor fi puţini. Din câte am înţeles, şi valoarea punctului va scădea”, a spus Irina Badrajan.

Aceasta a subliniat că noul sistem va fi implementat aproape simultan cu măsura de limitare a numărului de consultaţii zilnice la 28, care, la rândul ei va mai scădea veniturile cabinetelor.



Ministerul Sănătăţii va finaliza, în aproximativ două săptămâni, un proiect de lege privind coplata, care va fi supus dezbaterii publice. Proiectul va fi apoi susţinut în Guvern, după care va fi transmis spre aprobare Parlamentului.
Acest proiect prevede ca pacienţii să plătească medicului de familie aproximativ cinci lei pentru o consultaţie. Costurile la spitale vor fi mai mari, pentru a-i descuraja pe oameni să meargă, pentru probleme minore, la unităţile spitaliceşti.

Ministrul Sănătăţii, Cseke Attila, este de părere că, în România, adresabilitatea la spitale este mult mai ridicată decât media europeană, iar cea la medicul de familie este mai redusă decât cea din ţările UE.

Potrivit ministrului, dacă oamenii vor avea de plătit pentru un caz minor mai mulţi bani la spital decât la medicul de familie, atunci cu certitudine ei vor opta pentru a doua variantă.

Proiectul de lege privind coplata ar putea fi adoptat la mijlocul verii şi are la bază actul normativ întocmit de către fostul ministru al Sănătăţii Ioan Bazac.


Intră acum și în grupul de



Exit mobile version