Al 7-lea lectorat de limba spaniola din tara, la Universitatea „Stefan cel Mare” Suceava (VIDEO)


Intră acum și în grupul de

În prezenţa Consulului Ambasadei Spaniei la Bucureşti, Nuria Reigosa González, la Universitatea „Ştefan cel Mare” Suceava a avut loc miercuri, inaugurarea Lectoratului Spaniol al Departamentului de Hispanistică al Facultăţii de Litere şi Ştiinţe ale Comunicării. Potrivit lectorului drd. Cătălina Pînzaru, acest lectorat nu se adresează strict studenţilor de la această specializare, ci va sta la dispoziţia tuturor celor interesaţi. Aici pot fi consultate cele 1.000 de cărţi donate de Institutul Cervantes.

Consulul Ambasadei Spaniei la Bucureşti, Nuria Reigosa González, a precizat că acesta este al 7-lea lectorat realizat în ţară şi că-l va sprijini cu materiale didactice. De asemenea, Ambasada oferă o bursă pentru un lector nativ din Spania, aceasta fiind şi una din condiţiile de bază pentru funcţionarea unui lectorat. „Lectorul din Spania ce predă aici are o bursă pe 3 ani. Când va pleca el, va veni altul. Va fi un schimb permanent”, a spus Nuria Reigosa González.

Referindu-se la alegerea acestei locaţii pentru noul lectorat, Consulul Ambasadei Spaniei la Bucureşti a arătat că „am ales Bucovina pentru că în această zonă am găsit posibilă organizarea, am găsit interes din partea Universităţii”.

Cât priveşte comunitatea românilor din Spania, Nuria Reigosa González a ţinut să menţioneze că nu a fost necesar un efort mare din partea autorităţilor pentru că „românii s-au integrat singuri foarte bine”.

„Românii se integrează foarte uşor. Copii învaţă foarte bine limba spaniolă. Acum, mai degrabă se fac eforturi pentru a oferi copiilor cursuri în limba română, pentru că ei vorbesc tot timpul spaniolă şi există riscul să uite limba română”, a declarat consulul spaniol.

Şi decanul Facultăţii de Litere şi Ştiinţe ale Comunicării, Mircea Diaconu, a subliniat că sunt mulţi vorbitori de limbă spaniolă, că este o limbă ce se studiază în toată lumea, cu o cultură vastă şi variată. „Acum avem un lectorat. Este o şansă pentru studenţi, că doar pentru ei facem tot, chiar dacă ei uneori nu-şi dau seama”, a spus decanul Diaconu.

Până acum specializarea limba română-limba spaniolă în cadrul Universităţii sucevene a fost absolvită de trei promoţii.


Intră acum și în grupul de