Vizitele neprogramate la medicul de familie vor goli buzunarele sucevenilor cu 5-10 lei


Intră acum și în grupul de

Pacienţii care doresc o consultaţie sau un control la medicul de familie vor plăti o taxă cuprinsă între 5 şi 10 lei, în lipsa unei programări stabilite de comun acord. Suma exactă pe care trebuie să o achite pacientul care cere să fie văzut fără o programare prealabilă va fi stabilită de fiecare medic în parte. Măsura ar putea fi luată de la 1 aprilie, spun doctorii suceveni, care aşteaptă în aceste zile apariţia normelor metodologice de aplicare a Contractului cadru ce reglementează condiţiile acordării actului medical în 2010

Sucevenii care vor să fie consultaţi fără programare prealabilă vor fi reprogramaţi sau vor fi văzuţi de medicul de familie dar contra unei taxe, a anunţat încă de joi preşedintele Federaţiei Naţionale a Patronatelor Medicilor de Familie, Doina Mihăilă. Aceasta a precizat că fiecare medic de familie are posibilitatea să stabilească contribuţia pe care o va suporta pacientul care doreşte să fie consultat fără programare şi a adăugat că doctorii sunt obligaţi să afişeze toate tarifele pe care le percep în cabinet.

Cabinetele medicale trebuie să afişeze la loc vizibil numărul de telefon la care se pot efectua programările. Sunt exceptate cazurile de urgenţă medicală, dar şi cabinetele din mediul rural, în localităţile unde, din cauza lipsei mijloacelor tehnice necesare nu există posibilitatea efectuării programărilor. De asemenea, fac excepţie şi serviciile medicale paraclinice recomandate bolnavilor care au consemnat pe biletul de trimitere un diagnostic prezumtiv sau cert de afecţiune acută.

La Suceava, măsura este salutată de medicii de familie, care apreciază că atât pacienţii, cât şi doctorii vor fi mai câştigaţi, prin crearea unor condiţii disciplinate de acordare a asistenţei medicale, dar, în aceleaşi timp, este privită cu o oarecare teamă, în condiţiile în care nu se ştie încă dacă se va modifica sau nu şi modalitatea de plată.

„Noi considerăm că această prevedere este extrem de utilă, atât din punct de vedere al pacientului cât şi al medicului. Şi asta, deoarece medicul îşi va putea permite să aloce pacientului un timp ceva mai mare şi într-o oarecare ordine şi linişte, ceea ce înseamnă o îmbunătăţire a actului medical. Totuşi, pentru medicul de familie survin câteva probleme referitoare la modul de plată, întrucât se pare că ponderea cea mai mare o vor avea serviciile medicale, iar în centrul lor se vor afla consultaţiile, care vor fi plătite într-un număr limitat pe zi”, a precizat purtătorul de cuvânt al medicilor de familie suceveni, medicul Irina Badrajan.


Intră acum și în grupul de