Masacrul de la Fântâna Albă, comemorat și la Bilca. Localnicii au mers la hotarul cu Ucraina unde au aprins o candelă și au lăsat garoafe


Intră acum și în grupul de

Comuna Bilca și locuitorii săi a adus un binemeritat omagiu bucovinenilor care și-au pierdut viața în urmă cu 80 de ani la masacrul de la Fântâna Albă (1 aprilie 1941), când în urma cedării nordului Bucovinei către Uniunea Sovietică, oamenii de pe valea Siretului s-au îndreptat către graniță cu steaguri steag albe şi însemne religioase (icoane şi cruci din cetină).

La inițiativa grupului civic „Inițiative pentru Bilca” și a Societății pentru Cultură și Literatură în Bucovina – filiala Bilca, împreună cu cele trei parohii din comuna Bilca, Primăria Comunei Bilca, Grupul Arboroasa și Școala Gimnazială „George Tofan” Bilca, la evenimentul comemorativ, participanții au aprins o candelă în memoria celor secerați de gloanțe acum 80 de ani, o pagină tristă din istoria Bucovinei.

După o slujbă la sfântuțul de pe str. George Brăilean, participanții s-au deplasat până lângă granița actuală cu Ucraina, aprinzând o candelă și lăsând garoafe pentru cei care și-au pierdut viața din dorința de a se întoarce la familiile și rudele lor rămase dincolo de linia trasată de istorie.


Intră acum și în grupul de