In scolile sucevene, orele de curs incep vineri, cu greva japoneza a cadrelor didactice


Intră acum și în grupul de

Cursurile în şcolile sucevene încep vineri, cu o grevă japoneză de două ore, timp în care cadrele vor fi în clase, cu banderole pe braţ, dar nu vor face activităţi didactice. „S-a stabilit declanşarea grevei de scurtă durată, de două ore, în intervalul orar 07.30-09.30 sau 08.00-10.00, în data de 26 martie a.c., cu copiii la clasă, însă se vor face activităţi de socializare, nu activităţi didactice”, a declarat Constantin Cernica, liderul Sindicatului Judeţean „Spiru Haret” Suceava, afiliat Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI), care numără circa 8.500 membri.

Şi şcolile a căror membrii de sindicat aparţin Sindicatului „Bucovina” Rădăuţi au decis să facă grevă. Liderul Gheorghe Şorodoc, a precizat joi, că toţi liderii de la cele 60 grupe sindicale au decis să facă grevă, deşi în curs de desfăşurare era un referendum pentru consultarea sindicaliştilor cu privire la calendarul măsurilor de protest, stabilite la nivelul celor 4 federaţii din Educaţie.

Protestele sindicatelor din învăţământ au început de luni, 22 martie, când profesorii au decis să nu treacă notele în catalog. La Suceava însă, nu toţi dascălii s-au conformat indicaţiilor venite de la liderii locali şi de la cei naţionali, mulţi profesori nevrând să urmeze această formă de protest pentru că au făcut-o şi anul trecut şi nu au rezolvat nimic, spun ei.

Gheorghe Şorodoc a mai declarat joi, că s-a consultat cu liderii din zonă şi sindicaliştii de la „Bucovina” Rădăuţi au decis să treacă note în catalog. În schimb, ei vor urma celelalte măsuri pregătite în cadrul calendarului.

Precizăm că pe 22 aprilie este planificată o grevă de avertisment de o zi, între 1 şi 8 mai sunt programate mitinguri de protest, iar pe 7 iunie greva generală. Până atunci sindicaliştii aşteaptă o reacţie concretă de la Guvern şi MECT.
Dascălii sunt nemulţumiţi de Legea salarizării unice, de finanţarea per elev, reducerea posturilor din învăţământul preuniversitar începând cu 1 septembrie şi neacordarea drepturilor salariale câştigate în instanţă.


Intră acum și în grupul de