Sindicalistii de la PRO-EDUCATIA Suceava acuza guvernantii de presiuni, amenintari si instigare la fals in acte


Intră acum și în grupul de

„Situaţia membrilor de sindicat suceveni se agravează pe zi ce trece, salariaţii au început să iasă în stradă, săptămânal fiind anunţate greve. Poziţia obstrucţionistă manifestată de reprezentanţii Guvernului nu poate favoriza identificarea de soluţii pentru rezolvarea situaţiei actuale” a precizat preşedintele Uniunii Judeţene a Sindicatelor din Învăţământ, Sport ,Cultură şi Protecţia Copilului PRO-EDUCAŢIA Suceava, Traian Pădureţ la întâlnirea cu reprezentanţii judeţului Suceava în Parlamentul României.

„Ca reprezentanţi ai Confederaţiei Naţionale Sindicale “Cartel ALFA” solicităm creşterea salariului minim brut garantat în plată la 705 lei. Argumentele noastre vizează faptul că: Legea 330/2009 de salarizare unitară stabileşte coeficientul minim la această valoare (dacă în sectorul bugetar salariul este însă stabilit la valoarea de 705 lei, în sectorul economic el a rămas la 600 de lei, ceea ce creează o discriminare între sectorul bugetar şi cel privat), se menţine piaţa muncii gri şi a evaziunii fiscale prin plata pe cartea de muncă a salariului minim a unui număr foarte mare de lucrători (între 800.000 şi 1.000.000), continuarea acordării unor drepturi suplimentare neimpozabile.

Argumentele noastre la acest subiect vizează, de asemenea, raportul foarte mare existent între salariul minim şi salariul mediu pe economie, precum şi acordul semnat în urmă cu doi ani între Guvern şi sindicate pentru creşterea salariului minim până la atingerea unui procent de 50% din salariul mediu brut pe economie” le-au spus sindicaliştii suceveni reprezentanţiilor judeţului Suceava în Parlamentul României.

Sindicaliştii vor îmbunătăţirea proiectului de lege a pensiilor. Astfel,
Confederaţia Naţională Sindicală “Cartel ALFA” susţine în continuare mandatul stabilit de Comitetul Confederal referitor la vârsta maximă de pensionare care ar trebui să rămână cea stabilită în momentul de faţă de legislaţie, sau, în nici un caz mai mare de 63 de ani (cel puţin pentru femei), nu 65 de ani cum propune Guvernul, scăderea vârstei de pensionare la femei pentru copii născuţi şi crescuţi cu 1 până la 3 ani, creşterea punctului de pensie la 45% din salariul mediu pe economie şi rezolvarea problemelor pentru lucrătorii care se pensionează pentru condiţii speciale şi cele deosebite de muncă.

„Cu toate că premierul a susţinut şi susţine în continuare că veniturile nu trebuie să scadă în 2010, raportat la decembrie 2009, realitatea este că acestea au scăzut în toate sectoarele bugetare. În acest moment guvernanţii pregătesc o altă ordonanţă de urgenţă, o ordonanţă care să ţină loc de o metodologie de aplicare a Legii cadru 330/2009 privind salarizarea unitară a personalului plătit din fonduri publice. Acest lucru demonstrează că se adoptă strategii premature de ieşire din criză, care antrenează grave consecinţe sociale” declară sindicaliştii suceveni.

În opinia acestora, cu siguranţă Legea 221/2008 2008 (privind creşterile salariale ce se vor acorda în anul 2008 personalului din învăţământ) şi-a produs efectele până la 31 decembrie 2009.

„Altfel, nicio instanţă din România nu pronunţa sentinţe valabile până la 31.12.2009. Trebuie să reţinem că hotărârile judecătoreşti se referă la o reparaţie în ceea ce priveşte salariul de încadrare al profesorilor şi nu la sporuri salariale. Membrii noştri de sindicat afiliaţi la U.J.S. „PRO EDUCAŢIA” – FEN Suceava pot înţelege situaţia de criză şi să accepte plata acestor drepturi salariale, pentru anii din urmă, în tranşe, conform OUG 71/2009 şi OUG 18/2010, dar nu pot accepta să fie în continuare înşelaţi la calculul salariilor. În acest moment se fac presiuni pentru ca aceste drepturi salariale să nu se acorde. Şcolile din judeţul Suceava care au aplicat Legea 221/2008, din luna decembrie 2009, sunt supuse la presiuni de Agenţia de Prestaţii Sociale şi ameninţate cu Curtea de Conturi. Ministerul solicită tot felul de situaţii pentru a identifica aceste unităţi, pentru a putea pune o presiune mai mare pe directori” susţin sindicaliştii suceveni.

Potrivit acestora „nimeni din cei care au atribuţii în stabilirea salariilor pentru personalul din învăţământ nu vor şi nici nu pot să explice cum poţi calcula salariile după OUG.41/ 2009, ordonanţă care nu are anexe şi nici grile. În schimb, solicită directorilor de şcoli să semneze pe propria răspundere că salariile s-au calculat cu respectarea OUG.41. Considerăm că este o instigare la comiterea unui fals în acte, aşa cum, printr-o Notă trimisă de Cabinetul juridic al MECTS prin şcoli în luna februarie 2010 se dădeau „indicaţii preţioase” pentru ca hotărârile judecătoreşti să nu fie aplicate în şcoli pentru întreaga perioadă prevăzută în acestea!”

„Prin aceste strategii ale guvernanţilor – de învrăjbire a bugetarilor între ei, de dezinformare, de mimare a parteneriatului social – se riscă ca şi situaţia din judeţul Suceava să se transforme într-un nou Buzău. CNS „Cartel ALFA” ia însă în considerare lipsa unor perspective foarte clare de rezolvare a revendicărilor exprimate. Având în vedere dorinţa noastră de a demonstra Guvernului că problemele enunţate de noi sunt reale şi afectează din ce în ce mai mult viaţa şi traiul membrilor noştri de sindicat, CNS „Cartel ALFA” anunţă că va continua să deruleze toate manifestările de protest programate, că va sprijini toate sindicatele afiliate la Filiala Suceava a CNS „Cartel ALFA”, în paralel cu participarea la toate întâlnirile necesare finalizării pozitive a negocierilor cu reprezentanţii Executivului” arată Traian Pădureţ.

La discuţii au participat din partea PSD – Gavril Mîrza, Eugen Bejinariu şi Cătălin Nechifor iar din partea PDL Orest Onofrei, Ioan Bălan, Sorin Fodoreanu, Sanda Maria Ardeleanu şi Tiberiu Prodan.


Intră acum și în grupul de