Peste 20 de elevi suceveni, calificati la faza nationala a Olimpiadei de Limba si Literatura Ucraineana Materna

Nu mai puţin de 23 de elevi suceveni din clasele VIIXII vor participa la Olimpiada de Limba şi Literatura Ucraineană Maternă, ce va avea loc în municipiul Suceava, în perioada 6-10 aprilie 2010. Cei mai mulţi, în număr de 11 sunt de la Colegiul Tehnic „Laţcu Vodă” Siret , pregătiţi de prof. Antoneta Chideşa, alţi 7 sunt de la Şcoala cu clasele I-VIII Bălcăuţi coordonaţi de prof. Anca Ştubian, 3 elevi de la Şcoala cu clasele I-VIII Negostina, din care 2 pregătiţi de Ioan Chideşciuc şi 1 de Eusebie Fraseniuc şi două eleve de la Colegiul Naţional „Mihai Eminescu” Suceava, pregătite de prof. Georgeta Ştefan.

În vacanţa de Paşti, patru colegii din judeţul Suceava vor fi gazdele a 5 olimpiade naţionale. Astfel, la disciplina Limba maternă ucraineană, olimpiada va avea loc în perioada 5-11 aprilie 2010 şi va fi găzduită de Colegiul Naţional „Mihai Eminescu” Suceava. Cea de Limba rusă modernă şi olimpiada de Limba germană modernă vor fi găzduite de aceeaşi şcoală, respectiv Colegiul „Alexandru cel Bun” Gura Humorului în perioada 5-11 aprilie 2010, cea de Astronomie şi astrofizică, perioada 6-10 aprilie 2010 va fi la Colegiul Naţional de Informatică „Spiru Haret” Suceava iar cea de Religie ortodoxă, perioada 6-10 aprilie 2010, la Colegiul Economic „Dimitrie Cantemir” Suceava.

„Peste 1000 de copii vor fi prezenţi în judeţul Suceava”, a declarat adjunctul IŞJ Suceava, Vasile Monacu, precizând că elevii vor avea parte şi de un program de vizitarea a mănăstirilor din Bucovina.

Se estimează un total de 1.155 participanţi.

În vacanţa intersemestrială, Inspectoratele Şcolare ce au organizat olimpiade naţionale au fost atenţionate de către Ministerul Educaţiei să i-a toate măsurile pentru a desfăşura în cele mai bune condiţii competiţiile, după ce în anii anteriori elevii au reclamat modul execrabil de realizare a acestora. IŞJ Suceava nu a organizat nici o olimpiadă în vacanţa intersemestrială, în schimb va găzdui patru faze naţionale în vacanţa de Paşti.

Pentru ca elevii care participă la fazele naţionale ale olimpiadelor şcolare să nu se mai plângă de condiţiile proaste de cazare, masă şi chiar de concurs, aşa cum s-a întâmplat în alţi ani, Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului şi-a luat anul acesta toate măsurile de prevedere. Astfel, MECTS a atenţionat inspectoratele şcolare judeţene, care organizează faza naţională a unor olimpiade şcolare, că trebuie să asigure organizarea şi desfăşurarea acestora în condiţii cât mai bune şi le-a adus la cunoştinţă câteva măsuri care trebuie avute în vedere.

În primul rând, verificarea condiţiilor de cazare şi masă puse la dispoziţia participanţilor, securitatea şi igiena spaţiilor de cazare, calitatea şi cantitatea alimentelor servite, şi nu în ultimul rând „respectarea condiţiilor de siguranţă sanitară şi de securitate a elevilor în spaţiile şcolare”. Mai sunt şi alte măsuri legate de confidenţialitatea subiectelor, corectitudinea desfăşurări şi a evaluării, în acest sens membrii comisiilor centrale trebuind să semneze o declaraţie pe propria răspundere.