30 de polonezi au sarbatorit Pastele la Siret


Intră acum și în grupul de

Primăria Siret derulează un proiect finanţat cu 3.300 de euro de către Direcţia Generală Educaţie şi Cultură din cadrul Comisiei Europene. Potrivit lui Viorel Haiura, consilierul primarului oraşului, proiectul constă în vizitarea Siretului de către o delegaţie formată din 30 de cetăţeni polonezi din localitatea Wiliszew în perioada Paştelui, între 2 aprilie şi 10 aprilie. „Delegaţia poloneză este una foarte eterogenă, incluzând angajaţi ai primăriei, simpli cetăţeni de la elevi de 14 ani, până la pensionari, cel mai vârstnic oaspete având 73 de ani. Aceştia şi-au manifestat dorinţa de a petrece Paştele în oraşul nostru”, a precizat Viorel Haiura.

În cadrul vizitei în Siret au fost incluse o serie de activităţi privind prezentarea oraşului, a tradiţiei locale şi a monumentelor din zonă. Oaspeţilor polonezi li s-a oferit posibilitatea să asiste la slujba ortodoxă de Înviere. De asemenea, în zilele de Paşte au fost organizate întâlniri cu comunitatea locală şi în primul rând cu minoritatea poloneză din Siret. Pe agendă au fost şi vizitele la mănăstirile Putna, Suceviţa şi Voroneţ dar şi la Basilica Minor din Cacica.

Programul a cuprins şi câteva acţiuni de informare privind istoria Siretului, vizite la bisericile medievale din oraş şi alte monumente.

Nu au lipsit nici momentele artistice prezentate de ansamblul Kolomeika. De altfel ansamblul Kolomeika, reprezentând Primăria oraşului Siret, va lua parte în vară la un proiect aprobat la sfârşitul anului 2009 şi derulat de Primăria localităţii poloneze, care include o serie de activităţi cu specific cultural.

„Sperăm ca această iniţiativă să reprezinte începutul unei tradiţii în care să primim oaspeţi europeni cu prilejul principalelor sărbători, popularizând astfel, tradiţiile, cultura şi potenţialul turistic al zonei”, spune Viorel Haiura.

Localitatea Wieliszew este situata la 30 km de Varşovia fiind o importantă zonă de agrement pentru capitala Poloniei. Are o populaţie de peste 10.000 de locuitori şi o suprafaţă de 10.800 hectare.

„Această localitate este o importantă zonă turistică 2/3 din suprafaţa localităţii fiind inclusă în Aria Protejată Varşovia. Aici se afla cel mai mare lac de acumulare din zonă. Pe malul lacului sunt construite moteluri şi locuri de campare. De asemenea există debarcadere pentru bărci. O bună parte din teritoriul localităţii este acoperită cu păduri. În zonele împădurite şi pe malul lacului sunt amenajate piste pentru biciclişti. În total sunt amenajaţi aproximativ 30 de km de pistă pentru biciclişti”, a mai subliniat consilierul primarului oraşului Siret.


Intră acum și în grupul de