Banii profesorilor suceveni, blocati in trezorerii


Intră acum și în grupul de

Preşedintele Uniunii Judeţene a Sindicatelor din Învăţământ, Sport, Cultură şi Protecţia Copilului PRO-EDUCAŢIA Suceava, Traian Pădureţ, a anunţat marţi, că au fost blocate conturile din trezorerii ale şcolilor ce au aplicat în acest an Legea 221/2008, şi drept urmare s-au plătit salarii mai mari cu 33%. Mai exact, un sfert dintre unităţile şcolare din judeţ, majoritatea din zonele Rădăuţi, Siret şi Solca au aplicat în acest an Legea 221/2008, drept urmare s-au plătit salarii mai mari cu 33%, pe când restul, de 75%, au dat lefuri mai mici, conform OUG 41/2009, fără sporuri.

„După ce sindicaliştii din Buzău au fost păcăliţi de guvernanţi a venit şi rândul celor suceveni! Folosind „modelul Buzău”, persoane importante de la centru au adunat sâmbătă, 10.04.2010, directorii şi secretarele din şcolile sucevene care au avut curajul să aplice Legea 221 pentru a-i instrui în ceea ce priveşte modul de calcul al salariilor. Reprezentanţii Prefecturii şi ai Consiliului Judeţean au venit cu „rugămintea” ca salariile personalului didactic din şcolile respective să se calculeze începând cu luna aprilie ţinând cont doar de OUG 41, nu şi de Legea 221”, declară Traian Pădureţ.

Acesta ţine să reamintească, faptul că aceste şcoli au respectat prevederile legale, la nivelul lunii decembrie 2009 – când Legea 221 era în vigoare, au calculat salariile conform legislaţiei în vigoare la acea dată, au reîncadrat angajaţii conform Legii 330 începând cu ianuarie 2010 şi au şi bugetele aprobate pentru întreg anul 2010, pentru ca salariile să fie plătite conform Legii 221.

„Numai că, persoane importante vin acum şi fac tot felul de presiuni pentru a se reveni la salariile vechi, adică mai mici. Ei vin şi ne cer acest lucru uitând că au la salariaţii din învăţământ datorii financiare începând cu anul 2007. Până când să mai aibă profesorii răbdare ? Până când să mai lucreze pe un salariu mincinos şi să accepte să fie plătiţi în rate ? Noi nu am solicitat plata diferenţelor salariale din hotărârile judecătoreşti din 2007 încoace. Noi am solicitat un moment zero din care să se intre în legalitate cu plata salariilor. Menţionăm că aceste drepturi salariale nu se compun din sporuri, salariul de încadrare a fost calculat în mod eronat din ianuarie 2007 şi la fel se calculează şi în momentul de faţă!

După rugăminţile persoanelor cu funcţii din ziua de sâmbătă, a venit ziua de luni, 12.04.2010, zi în care o parte din şcolile care aplicaseră Legea 221 au fost informate ca au contul din Trezorerie blocat.

O mare eroare comisă de persoane cu state vechi, care „au uitat” că mai sunt şcoli care plătesc salariile şi după a zecea zi a lunii. Cu o grabă ieşită din comun, domnii din Trezorerie au comunicat la Bucureşti că au executat ordinul şi astfel, toate intenţiile bune din partea unor persoane de bună credinţă din IŞJ, Prefectura şi Consiliul Judeţean se dovedesc imposibile”, afirmă preşedintele UJS PRO-EDUCAŢIA Suceava.

Acesta precizează că sindicatul va fi nevoit, în cazul în care nu se vor primi salariile la timp, să acţioneze în instanţă persoanele responsabile de întârzierea plăţii salariilor pentru că „pe membrii noştri de sindicat băncile, finanţele publice nu-i păsuie”.

„Ne întrebăm dacă mai putem avea încredere în cineva? Dacă trebuie să mai avem răbdare sau să mutăm Buzăul la Suceava? Dar un Buzău mai hotărât! Mi-aş dori să-i văd pe profesori măcar o dată uniţi şi hotărâţi ! Altfel vom fi mereu călcaţi în picioare ! Sindicatele vor acţiona mereu în instanţe, vor câştiga procesele iar guvernanţii ne vor plăti mereu în rate! Dacă vom fi şi acum îngăduitori cu cei care îşi bat joc de noi înseamnă că ne merităm soarta!” a încheiat Traian Pădureţ.


Intră acum și în grupul de