Pacientul 21 va plati de doua ori pentru serviciile medicului de familie sau va fi pus pe drumuri


Intră acum și în grupul de

Medicii de familie suceveni nu vor mai putea consulta decât maximum 20 de pacienţi pe zi, conform noului contract cadru, lucru care nu a putut fi negociat şi modificat în urma discuţiilor purtate la nivel înalt şi nici a protestelor din zilele trecute. Potrivit purtătorului de cuvânt al Asociaţiei Medicilor de Familie Suceava, medicul Irina Badrajan, nelămurirea medicilor de familie suceveni este ce se va întâmpla cu pacienţii ce vor trece de maximul celor 20 impuşi de noile reglementări, despre care ştiu doar că vor putea beneficia de servicii medicale numai contra-cost.

Care servicii intră aici, nu se ştie, nici de către medici, şi cu atât mai puţin de pacienţi. Situaţia este de-a dreptul una greu de acceptat de către pacienţii, ţinând cont că asiguratul care-şi plăteşte dările la stat, implicit la Sănătate, ar trebui să beneficieze de gratuitate când se adresează medicului de familie, însă, dacă va avea ghinionul să aibă alţi 20 în faţă, fie revine în altă zi, când se va regăsi pe lista celor 20, fie plăteşte.

„Singurul lucru care se pare că nu s-a putut schimba este numărul de maximum 20 pacienţi pe zi care pot fi consultaţi, ceea ce este destul de grav. Este o chestiune care are legătură strict cu partea financiară, însă vor fi momente grele în care va trebui să alegem pacientul 21, care va putea beneficia de consultaţie doar contra-cost, dacă nu, va fi programat până se va încadra în cei 20. Noi avem circa 40 de pacienţi pe zi, în medie, dar problema este cu bolnavii cronici, care sunt programabili. Această chestiune nu este foarte clară şi nu ştim ce va fi din acest punct de vedere”, a explicat medicul Irina Badrajan.

Precizăm că noul contract cadru va intra în vigoare abia după publicarea în Monitorul Oficial, astfel că, deocamdată, medicii de familie pot consulta mai mult de 20 de pacienţi pe zi.

Nici asiguraţii nu sunt mulţumiţi, atât, pentru faptul că sunt puşi să plătească de două ori pentru acelaşi serviciu, cât şi pentru faptul că sunt puşi pe drumuri, fiind nevoiţi să revină în alte zile, când există riscul să nu se poată învoi de la serviciu.


Intră acum și în grupul de