Autocarele MS vor bate drumurile din judet in cautare de donatori de sange


Intră acum și în grupul de

În urma unui parteneriat între Ministerul Sănătăţii şi Societatea Română de Cruce Roşie, drumurile din judeţ vor fi bătute în căutarea de donatori de sânge. Ministerul Sănătăţii a achiziţionat 5 centre mobile pentru donarea de sânge, autocarele urmând a fi operaţionale începând cu luna iunie a.c. sub coordonarea Institutului Naţional de Hematologie şi în colaborare cu Societatea Română de Cruce Roşie.

Autocarele achiziţionate anul trecut de către Ministerul Sănătăţii sunt destinate donării de sânge în zonele urbane şi rurale, astfel încât cei care doresc să doneze sânge să evite deplasarea dificilă şi consumatoare de timp la centrele fixe de donare din oraşele capitală de judeţ.

Scopul proiectului Ministerului Sănătăţii este acela de a da posibilitatea populaţiei să utilizeze şi alte forme de a dona sânge, în afară de aceste centre fixe, astfel încât să crească numărul de donatorilor. Maşinile se vor putea deplasa la instituţii, firme, în locurile publice din localităţi pentru a recolta sânge de la persoane voluntare, aşa cum se întâmplă şi în alte ţări europene. Autocarele vor acţiona regional, ele deplasându-se după un program prestabilit.

În centrele mobile vor lucra voluntari ai organizaţiei Crucea Roşie. După finalizarea acţiunilor de donatie, sângele donat va fi preluat de către centrele de recoltare sânge din ţară care îl vor prelucra.

Materialele necesare donării de sânge se asigură de Ministerul Sănătăţii, iar costurile de operare ale autocarelor (conducător auto, combustibil etc.) sunt asigurate de către Crucea Roşie în baza unui protocol semnat între Ministerul Sănătăţii, Institutul Naţional de Hematologie si Crucea Roşie.

„Ministerul Sănătăţii are intenţia de a îmbunătăţii modul de donare a sângelui în rândul populaţiei, astfel încât să încurajeze din ce în ce mai mult donarea voluntară de sânge. Utilizarea autocarelor va fi monitorizată cu atenţie pentru îmbunătăţirea activităţii în mod continuu şi obţinerii rezultatului optim de la fiecare centru mobil de recoltare de sânge”, a declarat Cseke Attila, ministrul Sănătăţii.
Autocarele au baza în regiunile Bucureşti, Moldova, Dobrogea, Ardeal şi Banat. Fiecare autocar va deservi un număr de judeţe iar activitatea va fi monitorizată atent în vederea creşterii numărului de donări şi reducerii lipsei de sânge.

Costul unui autocar include şi dotarea şi amenajarea interioară şi a fost de aproximativ 900.000 lei. Fiecare autocar este dotat cu o sală de aşteptare unde se completează formularele înaintea consultaţiei medicale, o sală de consultaţii dotată cu un mini- laborator unde se testează hemoglobina şi glicemia, o sală cu două posturi pentru donare şi o sală unde cei care au donat pot servi un ceai sau un suc înaintea părăsirii autocarului.

Pentru Centrul Judeţean de Transfuzie Sangvină (CJTS) Suceava, luna trecută a fost cea mai bună lună din an din punct de vedere al numărului de donatori de sânge. Potrivit directorului Centrul Judeţean de Transfuzie Sangvină (CJTS) Suceava, Maria Pilat numărul a fost de aproximativ 700, faţă de 569 în februarie.
Aceasta a pus situaţia pe „o mai bună colaborare cu spitalele care au trimis mai mulţi aparţinători”.

Directorul CJTS Suceava a subliniat că numărul donatorilor se va menţine ridicat şi în aprilie, urmând să scadă odată cu debutul sezonului călduros. Singurele grupe mai deficitare erau B III şi AB IV cu RH negativ.

Potrivit normelor în vigoare, intervalul de timp între donări trebuie să fie de cel puţin 72 de zile. La o donare se recoltează 400 ml de sânge, cantitate care nu presupune nici un risc pentru donator deoarece organismul are permanent în rezervă 300-400 ml de sânge, pe care îl foloseşte când se depun eforturi fizice mari, precum şi capacitatea de a reface repede sângele donat, respectiv în 3-4 ore din punct de vedere cantitativ şi în 14 zile din punct de vedere calitativ.


Intră acum și în grupul de