Politistii nu au competente sa-i verifice pe sucevenii aflati in concedii medicale


Intră acum și în grupul de

Poliţiştii suceveni spun că nu au atribuţii în a verifica dacă persoanele aflate în concedii medicale sunt la domicilii. „Noi putem merge, în cazul în care ni se solicită intervenţia pentru că o persoană este agresată, nu să vedem dacă sunt acasă sau au plecat să-şi cumpere de mâncare sau medicamente de la farmacie”, menţionează aceştia.

La rândul lor, medicii suceveni spun că se încalcă dreptul la viaţa privată şi că un concediu medical nu înseamnă „arest la domiciliu”. Potrivit noului act normativ, persoanele care îşi iau concediu medical vor fi verificate la domiciliu de reprezentanţi ai angajatorilor, Casei de Asigurări şi ai poliţiei. Schimbarea sistemului de acordare a concediilor medicale a fost propusă de fostul ministru Ion Bazac şi a fost inspirată din sistemul italian.

Medicii sunt hotărâţi să se adreseze Curţii Europene a Drepturilor Omului, dacă modificările aduse legii concediilor medicale vor trece de Parlament şi vor intra în vigoare în România. Cadrele medicale spun că acest act normativ încalcă dreptul omului la viaţa privată, iar „dacă un bolnav zace acasă sau la soacră, este treaba lui”.

Reprezentanţii medicilor de familie spun că modelul din Italia nu este unul de urmat, ci mai degrabă cele din Danemarca, Olanda sau Marea Britanie. Acolo se merge pe încredere, oamenii sunt mai conştiincioşi şi nu au tendinţa să se înşele unul pe altul.

Comparativ cu situaţia de la noi, diferenţa este că, acolo, persoanele au nevoie de concediu medical numai dacă stau acasă mai mult de cinci zile lucrătoare, adaugă medicul. Dacă eşti bolnav şi stai acasă o săptămână, nu ai nevoie de concediu medical de la doctor.


Intră acum și în grupul de