Spirograme gratuite in centrul Sucevei, de Ziua Internationala a Astmului (VIDEO)


Intră acum și în grupul de

Marţi, 4 mai, s-a marcat Ziua Internaţională a Astmului, o boală care constituie în prezent „o problemă majoră de sănătate”, în ultimii 10 ani numărul bolnavilor cu astm dublându-se”. Potrivit directorului coordonator adjunct pentru sănătate publică şi programe din cadrul DSP Suceava, Marinela Grădinaru, special pentru această zi, marţi, în faţa Casei de Cultură, DSP a organizat, cu sprijinul unor firme de medicamente, determinări prin spirogramă ale volumului respiratoriu. „În cazul îmbolnăvirii cu astm volumul scade” a spus Marinela Grădinaru.

Aceste măsurători şi consultaţii de specialitate au fost efectuate de doi medici pneumologi de la Spitalul Judeţean „Sf. Ioan cel Nou” Suceava. Până în jurul orei 15:00, aproximativ 60 de persoane şi-au făcut măsurători.

Sucevenii au completat şi nişte chestionare care vor constitui baza unui studiu privind această boală.

Adjunctul DSP Suceava a menţionat că acolo unde s-a constatat un volum scăzut al respiraţiei, persoanele au fost îndrumate pentru realizarea de investigaţii amănunţite.

Datele DSP arată creşteri la numărul de cazuri cu boli cronice obstructive, în care intră astmul, bronşita cronică şi emfizemul. Astfel, în 2008 au fost diagnosticate cu aceste boli 10.524 persoane, iar în 2009 au fost 11.234, prevalenţa crescând la 1,58% în 2009, faţă de 1,48% în 2008.


Intră acum și în grupul de