Cadrele didactice sucevene, in culmea disperarii


Intră acum și în grupul de

Cadrele didactice sucevene au ajuns în culmea disperării după ce au auzit măsurile de redresare a economiei, propuse săptămâna trecută de preşedintele Traian Băsescu. Reducerea fondului de salarii cu 25% s-ar putea lega şi de disponibilizări majore în sistemul bugetar. În educaţie, momentan nu se ştie dacă vor fi daţi afară profesori, câţi şi când se va întâmpla acest lucru. Ceea ce se ştie cu certitudine, este că 15.000 de posturi din învăţământ trebuie să dispară până la data de 1 septembrie.

„În contextul celor întâmplate în ultimele zile, nu ştiu ce ar trebui să se întâmple în educaţie, pentru că am fost singurii care am tot periat sistemul. Practic, de vreo doi ani ne putem considera singurii bugetari atacaţi de reducerile de personal. Profesorii ar trebui să beneficieze de un statut aparte”, spun sindicaliştii.
Potrivit OUG 114/2009 privind reducerea de posturi şi luarea de măsuri de optimizare a reţelei şcolare, în vederea utilizării eficiente a resurselor umane, materiale şi financiare pentru încadrarea în numărul maxim de posturi alocat judeţului, pentru anul şcolar 2010-201, IŞJ Suceava trebuie să reducă 504 norme.

IŞJ Suceava a tot scormonit după norme ce ar trebui să dispară din învăţământ pentru a atinge cifra impusă de MECTS.

Planul de şcolarizare pentru anul şcolar următor pentru învăţământul primar din judeţ cuprinde cu 55 de clase mai puţine, iar la nivel gimnazial cu 3 clase. Această scădere se explică prin comasarea unor clase, care vor avea un număr mai mare de elevi, dar în conformitate cu maximumul admis de norme.

O altă măsură a fost desfiinţarea 49 de unităţi şcolare în anul şcolar ce începe în toamnă. Astfel, în şedinţa Consiliului de Administraţie din 16 martie 2010 s-a aprobat restructurarea reţelei şcolare pentru anul şcolar 2010-2011, având în vedere şi propunerile unităţilor şcolare din judeţ, avizate de Primării şi Consilii Locale. Consiliul de Administraţie al I.S.J. Suceava a hotărât transformarea Şcolii cu clasele I-VIII Bogata, Baia, din unitate cu personalitate juridică în structură arondată Şcolii Baia; desfiinţarea a 32 de şcoli cu clasele I-IV, având efective scăzute sau care au funcţionat în program simultan, în condiţiile organizării transportului elevilor cu microbuze şcolare la unităţile şcolare cu personalitate juridică din comună; desfiinţarea a 12 grădiniţe, în aceleaşi condiţii de asigurare a transportului preşcolarilor afectaţi către unităţile cele mai apropiate; desfiinţarea a două unităţi cu clasele I-VIII: Şcoala cu clasele I-VIII nr.4 Fălticeni (cu arondarea elevilor la Şcoala cu clasele I-VIII nr.6 Fălticeni şi Şcoala cu clasele I-VIII nr.1 Câmpulung Moldovenesc (cu arondarea elevilor la Şcoala cu clasele I-VIII nr.4 Câmpulung Moldovenesc); transformarea a două unităţi din şcoli cu clasele I-VIII în şcoli cu clasele I-IV (Şcoala cu clasele I-VIII Cotu Băii, Fântâna Mare, Şcoala cu clasele I-VIII Costâna, Todireşti). Elevii de gimnaziu ai acestor unităţi vor urma cursurile la Fântâna Mare, şi respectiv, la Todireşti.

Totodată, directorii de şcoli vor preda numărul maxim de ore prevăzut în lege iar profesorii cu peste 25 ani vechime şi gradul didactic I vor fi obligaţi să predea săptămânal 18 ore în loc de 16.

Dar şi în aceste condiţii judeţul Suceava nu reuşeşte să atingă cifra de 504 norme ce trebuie să dispară, cum cere Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului.

Reamintim că şi pentru actualul an şcolar s-au luat măsuri de restructurare.
La sfârşitul lunii iulie 2009, IŞJ Suceava a primit o adresă de la Ministerul Educaţiei prin care se preciza că pentru anul şcolar 2009-2010 sunt aprobate doar 11.155 posturi din cele 11.868 existente şi că rămâne la decizia inspectoratului cum va proceda în privinţa celor 713 posturi pentru care ministerul nu va mai aloca bani.

De asemenea, la acestui an şcolar 23 de grădiniţe şi şcoli primare au fost desfiinţate.


Intră acum și în grupul de