DSP Suceava va ramane fara doi directori adjuncti


Intră acum și în grupul de

Într-o săptămână, va fi elaborat Ordinul ministrului Sănătăţii prin care vor fi reduse structurile organizatorice ale DSP-urilor judeţene de la 5 funcţii la 3 funcţii. În prezent, fiecare DSP are câte un director coordonator şi 4 posturi de director coordonator adjunct. Vor fi eliminate două funcţii de 2 directori adjuncţi, faţă de 4 cât sunt în prezent, a anunţat Ministerul Sănătăţii. Potrivit purtătorului de cuvânt al Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Suceava, bioing. Adrian Popescu, vineri, instituţia nu era informată oficial despre funcţiile la care se vor renunţa. „Aşteptăm precizări. Am văzut comunicatele de pe site-ul ministerului, dar nu ştim nimic concret”, a afirmat Adrian Popescu.

Funcţia de director coordonator al Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Suceava este deţinută de dr. Alexandru Lăzăreanu, în urma concursului câştigat în primăvara anului trecut.

Tot prin concurs au fost admişi, în luna mai 2009, Marinela Grădinaru pentru postul de director coordonator adjunct pentru sănătate publică şi programe, dr. Ludovic Abiţei, pentru postul de director coordonator adjunct pentru control în sănătate publică şi Firuţa Bosancu pentru funcţia de director coordonator adjunct financiar-contabil.

Pe postul de director coordonator adjunct asistenţă medicală a fost admisă Liliana Grădinaru, la un concurs ulterior, iniţial neexistând nici un candidat.

Cseke Attila, ministrul Sănătăţii a criticat joi activitatea serviciilor deconcentrate ale Ministerului Sănătăţii. Ministrul Sănătăţii a declarat că, în perioada următoare, în fiecare direcţie de sănătate publică vor fi reduse câte 2 funcţii de conducere dintr-un număr de 5 cât sunt în prezent. De asemenea, vor fi posibile şi reduceri de personal.

„Sunt foarte nemulţumit şi dezamăgit de lipsa de responsabilitate a celor care ar trebui să vegheze şi să coordoneze activitatea medicală din teritoriu şi să raporteze atunci când este nevoie. Astăzi, când sunt probleme importante, ministrul află din presă”, a declarat ministrul Attila.

Ministrul Sănătăţii a mai spus că direcţiile de sănătate publică sunt ineficiente şi nu-şi îndeplinesc rolul de reprezentant al politicilor Guvernului şi în special ale MS.
De asemenea, a atras atenţia şefilor de deconcentrate că sunt diferenţe prea mari la numărul de personal dintre diferite judeţe de aproximativ aceeaşi mărime.
„Realitatea este că direcţiile de sănătate au structuri prea umflate. Şi nu întotdeauna cu oameni care muncesc. După ce vom analiza problema contractelor colective de muncă, în urma cărora acum dacă am face reduceri de personal ar trebui să plătim până la 24 salarii compensatorii, ne gândim serios la restructurarea acestor unităţi”, a declarat ministrul Cseke Attila.

Ministrul a spus că se doreşte reorganizarea DSP-urile pe baza unor criterii clare, ca de exemplu cele ale mărimii judeţelor, numărului de locuitori şi ale activităţii desfăşurate, astfel încât să rezulte o eficientizare a activităţii prin reducere a numărului de personal şi o structură adecvată pentru activitatea desfăşurată de fiecare DSP judeţean.

Şefii deconcentratelor care nu lucrează responsabil vor fi schimbaţi din funcţie în momentul în care va exista baza legală pentru schimbarea lor din funcţie, mai subliniază Ministerul Sănătăţii.
În DSP-uri există în acest moment 4934 posturi în total. Aceste posturi sunt împărţite inechitabil între judeţe, susţine Ministerul precizând că judeţe de aceeaşi mărime şi număr de locuitori asemănător au un număr diferit de posturi.

Potrivit Ministerului Sănătăţii, unui număr de 4.800 locuitori îi corespunde 1 post în structura DSP, astfel că la cei aproximativ 700.000 suceveni, DSP Suceava ar trebui să aibă 145 salariaţi. „Cifra noastră se apropie de cea a ministerului. Trebuie luat în considerare şi faptul că suntem judeţ cu anumite caracteristici, căci suntem la frontieră”, a menţionat Adrian Popescu.


Intră acum și în grupul de