Spitalele, Ambulanta si SMURD nu mai platesc taxe pentru avizele de utilizare a dispozitivelor medicale


Intră acum și în grupul de

Spitalele sucevene, Serviciul de Ambulanţă Judeţean Suceava şi SMURD nu vor mai plăti taxe pentru obţinerea avizelor de utilizare a dispozitivelor medicale, întrucât Ministerul Sănătăţii intenţionează să elimine tarifele respective. Conform Ordinului 1369/2009 toate unităţile sanitare publice, serviciile de ambulanţă judeţene, precum şi echipajele serviciilor mobile de urgenţă, reanimare, descarcerare- SMURD trebuie să plătească Oficiului Tehnic de Dispozitive Medicale (OTDM) o serie de taxe pentru obţinerea avizului de punere în funcţiune a dispozitivelor medicale utilizate sau pentru obţinerea buletinelor de verificare periodică a acestora.

„Având în vedere situaţia dificilă cu care ne confruntăm în acest an, încercăm să eficientizăm activitatea în unităţile sanitare şi serviciile de ambulanţă şi să reorganizăm circuitul financiar. După ce am stopat măsura aberantă prin care unităţile sanitare erau nevoite să plătească ambulanţelor pentru transportul pacienţilor de la un pavilion la altul, acum intenţionăm să scutim spitalele de la plata acestor tarife nejustificate”, a declarat Cseke Attila.

Ministrul Sănătăţii a mai spus că măsura nu va afecta activitatea OTDM sau calitatea verificărilor realizate de către această instituţie deoarece, începând din acest an, unitatea nu mai este nevoită să funcţioneze din venituri proprii, fiind finanţată de la bugetul de stat.

Ministerul Sănătăţii estimează că măsura pe care doreşte să o introducă începând cu luna viitoare ar însemna economii la serviciile de ambulanţă de cel puţin 5-6 miliarde lei anual, iar pentru spitale cel puţin dublul acestor sume.


Intră acum și în grupul de