Greva din invatamant, tot mai aproape


Intră acum și în grupul de

Sindicaliştii de la Federaţia Educaţiei Naţionale (FEN) au decis la şedinţa Consiliului Naţional, ce a avut loc la sfârşitul săptămânii trecute, să participe, împreună cu federaţiile sindicale din sectorul bugetar, afiliate la CNS „Cartel Alfa”, la mitingul din 19 mai. Potrivit secretarului general al FEN, Ionel Drăgan, federaţia solicită o întâlnire „în regim de urgenţă, cu reprezentanţii Guvernului, „în vederea evaluării situaţiei actuale şi identificării soluţiilor de redresare a acesteia”.

Totodată, FEN a precizat că se alătură întregului program protestatar pregătit de sindicatele din Educaţie, în primul rând acţiunii de netrecere a notelor şi calificativelor în documentele şcolare oficiale, de neparticipare la examenele naţionale şi la orice tip de evaluare, precum şi la neîncheierea situaţiei şcolare, măsuri care vor duce la „blocarea sfârşitului de an şcolar”.

Pe 31 mai, FEN va declanşa şi la nivelul său greva generală, la fel ca şi celelalte sindicate din Educaţie, FEN nu este de acord, printre altele, cu diminuarea veniturilor salariale, prin aplicarea Legii Nr. 330/2009, cu neacordarea unor sporuri negociate prin contractele colective de muncă, precum şi cu „refuzul punerii în executare a hotărârilor judecătoreşti, prin care au fost câştigate în instanţă drepturi salariale, blocate prin adrese ale MECTS”.

Totodată, sindicaliştii sunt nemulţumiţi de faptul că nu se mai acordă în acest an bilete de odihnă şi tratament subvenţionate, şi de “subevaluarea costurilor standard per elev, care conduc la imposibilitatea achitării integrale şi la timp a salariilor”. Ei mai denunţă „încercarea de discreditare a sindicatelor din învăţământ, prin declaraţii provocatoare şi iresponsabile ale unor reprezentanţi ai puterii actuale şi ai ministerului”, precum şi „refuzul constant al conducerii MECTS de a purta un dialog social real şi constructiv”, neomiţând să pomenească de „politizarea excesivă a actului decizional, la toate nivelurile şi incoerenţa legislativă”.

La Suceava, UJS Pro Educaţia este sindicatul care aparţine de FEN şi numără aproape 800 de membri.

Şi celelalte două mari sindicate sucevene, Sindicatul Judeţean „Spiru Haret” şi Bucovina Rădăuţi, afiliate la Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI) vor urma acelaşi calendar de proteste.

Gheorghe Şorodoc, preşedintele Sindicatului „Bucovina” Rădăuţi, a declarat că „în urma unui referendum, peste 90% dintre cadre au declarat că sunt de acord cu demararea grevei generale pe o perioadă nedeterminată, începând cu 7 iunie 2010”.


Intră acum și în grupul de