Acasă Social După cazul celor trei cai folosiți la furt de fier vechi în...

După cazul celor trei cai folosiți la furt de fier vechi în cartierul Ițcani, Poliția Suceava explică condițiile în care pot fi emise ordine de plasare a animalelor în adăpost


Intră acum și în grupul de

O premieră a fost înregistrată, marți, 13 iulie în municipiul Suceava când Poliția Animalelor și Asociația „Casa lui Patrocle” au fost solicitate să intervină pentru salvarea a trei cai folosiți pentru furtul de fier vechi, fiind primul caz de plasare a animalelor în pericol.

Astfel, polițiștii suceveni din cadrul Biroului pentru Protecția Animalelor au emis trei ordine de plasare în adăpostul administrat de Asociația „Casa lui Patrocle” pentru trei cai abandonați, aflați în situație de risc generată de temperaturile crescute dar și de rănile fizice prezentate. News Bucovina a relatat pe larg despre acest subiect aici.



Pe lângă asta, astăzi, 14 iulie, Poliția Județeană Suceava a emis un comunicat în care a precizat că, recent, în țară au fost instituite noi instrumente legislative prin care polițiștii pot emite ordin de plasare a animalului în adăpost.

„Prin intermediul O.U.G. 175 din 2020 pentru completarea unor acte normative cu incidență in protecția animalelor, a fost reglementat ordinul de plasare a animalului in adăpost, acesta constituind un instrument administrativ conferit polițistului, în vederea inlăturării unui pericol iminent îndreptat împotriva animalelor. Conform noilor prevederi legale, polițiștii din cadrul Poliției Române care, in exercitarea atribuțiilor de serviciu, constată că un animal se află intr-o situație de pericol emit, de indată, ordin de plasare a animalului in adapost pentru o perioada de 45 de zile”, se arată în comunicatul IPJ Suceava.

Potrivit legii, prin animal aflat intr-o situatie de pericol se intelege animalul aflat in oricare dintre următoarele situații:

  • animal care a fost rănit sau schingiuit;
  • animal care a fost implicat în lupte intre animale sau cu animale;
  • animal domestic sau animal salbatic captiv asupra căruia a fost practicat tirul;
  • animal folosit pentru dresajul altor animale sau pentru a controla agresivitatea altor animale;
  • animal domestic expus forțat la temperaturi foarte ridicate ori foarte scazute;
  • animal din speciile ecvidee, bovine, ovine si caprine aflat, fără supraveghere, pe căile de circulație publică.

Polițiștii constată existența situației de pericol pe baza evaluarii situației de fapt și a stării fizice a animalului care rezultă, după caz, din:

  • constatarea directa si consemnarea celor constatate într-un înscris ori înregistrarea celor constatate cu mijloace tehnice;
  • declarațiile persoanelor implicate in activitățile desfășurate cu privire la situațiile de pericol sau ale persoanelor care au asistat la activitățile respective sau au cunoștință despre desfășurarea acestora;
  • înregistrări video sau audio ori fotografii, indiferent de proveniența acestora;
  • înscrisuri, inclusiv cele de natura mesajelor sau publicărilor in mediul electronic si/sau de telefonie mobila;
  • fisa de observație clinica întocmită de un medic veterinar.

„Ordinul de plasare a animalului în adăpost se pune în executare de îndată de către personalul care asigura prestarea serviciilor publice de adăpostire a animalelor ce fac obiect al ordinului de plasare in adăpost, in prezența polițistului care l-a emis”, au precizat polițiștii suceveni.


Citiți și: Trei cai folosiți la furt de fier vechi și abandonați de hoți în cartierul Ițcani au fost preluați de Asociația „Casa lui Patrocle” cu sprijinul Poliției Animalelor. Este primul caz de plasare a animalelor în pericol


Intră acum și în grupul de



Exit mobile version