Acasă Social Proba la limbi straine de la BAC, sub semnul intrebarii

Proba la limbi straine de la BAC, sub semnul intrebarii


Intră acum și în grupul de

Chiar dacă luni este zi liberă, ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu a anunţat, că îi va contacta pe toţi liderii sindicali pentru a discuta pe marginea faptului că aceştia au informat că încep greva generală în 31 mai, zi în care are loc proba de competenţe lingvistice într-o limbă străină. „Noi lucrăm luni. Mizăm foarte mult pe toţi profesorii de bună credinţă din România. Avem un set de măsuri pe care le pregătim pentru a evita blocarea anului şcolar şi a bacalaureatului. Cred că este normal să avem înainte o discuţie cu sindicatele. Ziua bacalaureatului este o zi specială. Cred că este cinic să îi iei ostatici pe tinerii României într-un conflict care nu este al lor”, a spus Daniel Funeriu.

Ministrul Educaţiei a amintit despre greva precedentă a profesorilor din 22 aprilie, în ziua a patra a probei de competenţe digitale, când o mare parte dintre profesori a participat la test.



Elevii ar trebui să vor susţină, între 31 mai şi 4 iunie, proba de competenţe lingvistice într-o limbă străină, din cadrul examenului de bacalaureat.
Potrivit calendarului examenului de bacalaureat, probele scrise încep în 28 iunie cu Limba şi literatura română şi continuă în 29 iunie cu Limba şi literatura maternă, în 30 iunie cu proba obligatorie a profilului, în 2 iulie cu proba la alegere a profilului şi specializării. În 4 iulie vor fi afişate rezultatele (până la ora 16.00) şi pot fi depuse eventualele contestaţii (între orele 16.00 şi 20.00).

Profesorii nu vor participa pentru că intră în grevă, după cum susţin liderii sindicali suceveni.

“Intenţionăm amânarea finalizării anului şcolar prin neparticiparea la probele de bacalaureat. Din moment ce, de pe 31 mai, intrăm în grevă generală, profesorii nu vor fi prezenţi la examene, ceea ce va duce nu la blocarea anului şcolar, ci la amânarea finalizării lui. Dacă FEN organizează miting la Suceava în ziua în care declanşăm greva generală şi ne invită vom participa”, a declarat Constatin Cernica, liderul Sindicatului Judeţean “Spiru Haret” Suceava.

Deoarece Guvernul îşi va asuma răspunderea pe scrisoarea de intenţie către FMI, după ce sindicaliştii au încheiat mitingul, oamenii sunt şi mai nemulţumiţi. Aceştia spun că efectiv sunt călcaţi în picioare.”Intenţionăm să ne întâlnim zilele acestea cu reprezentanţii celorlalte filiale sindicale din judeţ să vedem dacă se raliază protestului nostru din 31 mai. Cel puţin noi, cele 96 de persoane care am fost în Piaţa Victoriei, vom fi prezenţi la mitingul pe care îl vom face în municipiul Suceava, pe 31 mai. Vedem ce răspuns ne dau şi celelalte sindicate şi care va fi numărul final al participanţilor la protest”, a menţionat Traian Pădureţ, preşedintele Uniunii Judeţene a Sindicatelor “Pro Educaţia” FEN Suceava.

În ceea ce priveşte propunerea de a se ralia mitingului din 31 mai, sindicaliştii afiliaţi la FSLI susţin că vor da curs invitaţiei.


Intră acum și în grupul de



Exit mobile version