Medicii suceveni nu vor mai „scapa in mana” bolnavilor nici un concediu daca nu aduc toate adeverintele

Banii proveniţi din amenzile în urma controlului asupra modului de acordare a concediilor medicale vor fi utilizaţi pentru tratamentul bolnavilor cronici, susţine ministrul Sănătăţii, Cseke Attila, însă purtătorul de cuvânt al Asociaţiei Medicilor Generalişti Suceava, medicul Irina Badrajan spune că banii vor ajunge în bugetul statului, nu al Ministerului Sănătăţii.

Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) Suceava a aplicat 8 amenzi şi 12 avertismente în urma unui control desfăşurat în perioada 18 mai – 11 iunie, ce a vizat modul de acordare a concediilor medicale şi a modului de eliberare de certificate de concediu medical. Potrivit preşedintelui – directorului general al CAS Suceava, dr. Cristina Iordăchel, în urma acţiunii de control au fost aplicate 8 amenzi contravenţionale în valoare de 5.000 lei fiecare pentru eliberarea de certificate de concediu medical fără respectarea prevederilor legale în vigoare, la una dintre sancţiuni fiind depusă contestaţie la sediul CAS Suceava.

În opinia purtătorului de cuvânt al Asociaţiei Medicilor Generalişti Suceava, dr. Irina Badrajan, amenzile s-au dat „cam abuziv”. „Noi, medicii de familie de la Suceava nu ne putem plânge, vă spun cu mâna pe inimă, nu s-au pus pe capul nostru, vreo 4 au fost verificaţi doar, mai mult la specialişti au fost controale. În ţară s-au făcut, după părerea mea, nişte exagerări extraordinare, din ceea ce mi-au spus colegii. Eu am înţeles să primeşti amendă în momentul în care ai dat în mod abuziv concediu, nu pentru că îţi lipseşte nu ştiu care hârtie. Unii colegi, poate nu din rea voinţă, nu au avut adeverinţa de la serviciu a pacientului, că aşa e omul: vine, îi dai concediu, pleacă şi promite că aduce acea adeverinţa.

De aceea, am şi hotărât că nu-i mai scăpăm în mână niciun concediu. Apoi, asta nu înţeleg: de ce trebuie să primească medicul amendă pentru că pacientul a plecat după două zile de concediu medical şi nu-l mai găseşte acasă? Eu înţeleg să demonstrezi că ai dat concediul medical aiurea, nu altceva. Am înţeles că au fost cazuri când n-au găsit pacientul acasă şi a fost amendat medicul, poate nu cu 50 de milioane, dar oricum mi se pare disproporţionată şi amenda. Şi era foarte fericit ministerul că a făcut miliarde din aceste amenzi, ceea ce mi se pare puţin ciudat. Şi apoi banii aceia nu intră nici măcar la sănătate, intră în bugetul statului. Eu cred că este un abuz”, a precizat medicul Irina Badrajan.

Medicul Badrajan a spus că, de teama amenzilor, unii medici din alte judeţe au spus că vor rezilia convenţia pentru acordarea concediilor medicale pe care o au încheiată cu CAS.