Acasă Social Rezultate bune pentru studentul USV, Emanuel Ciobanu, la un concurs internațional de...

Rezultate bune pentru studentul USV, Emanuel Ciobanu, la un concurs internațional de cercetări în domeniul silvic


Intră acum și în grupul de

Studentul Facultății de Silvicultură din cadrul Universității „Ștefan cel Mare”, Emanuel Ciobanu, a obținut rezultate bune la un concurs internațional pe teme silvice, transmite forestmania.ro

Este vorba despre „International Junior Forest Contest”, concurs organizat (online) de Agenția Federală de Silvicultură din Federația Rusă, în perioada 16-19 noiembrie. Potrivit organizatorilor, în cadrul competiției au concurat 24 de tineri din 16 țări din Europa, Asia, Africa și America de Sud.

Foto: forestmania.ro


În cadrul concursului, tineri și-au prezentat cercetările în domeniul silvic. Studentul sucevean a avut o prezentare despre stejar, mai exact „Răspunsul stejarilor la schimbările climatice în zona de stepă”. Pentru a afla răspunsul, el a analizat stejari din 32 de locații, din care a luat nu mai puțin de 804 probe, pe care le-a analizat în Laboratorul de biometrie forestieră din cadrul Facultății de Silvicultură din Suceava.

Lucrările tinerilor au fost evaluate de o comisie de experți internaționali din Rusia, Brazilia, Serbia, Georgia, Armenia, Finlanda și Elveția. Concursul a fost câștigat de o tânără din Belarus. Doi tineri, din Brazilia și Austria, s-au clasat pe locul doi, iar alți doi tineri, din Rusia și China, s-au poziționat pe locul trei.

La rândul său, Emanuel Ciobanu a declarat pentru sursa citată el a beneficiat de sprijinul profesorilor, în special al lui Cătălin Roibu, coordonatorul Laboratorului de Biometrie Forestieră.

„Am analizat probele în funcție de mai mulți parametri, inclusiv cei de timp – un an. A rezultat că cel mai bun impact asupra stejarului îl au precipitațiile, iar impactul negativ vine din temperaturi extreme, fie cele prea scăzute, fie cele prea ridicate. Schimbările climatice reprezintă un pericol major in zilele noastre. Din lucrarea aceasta aflăm, de exemplu, care sunt condițiile la care se adaptează cel mai bine stejarul și unde îi este lui cel mai bine, prin urmare ar trebui să ținem cont și să facem plantații exact în acele zone. Acesta este rolul cercetării, să aibă răspunsuri, dar și soluții”, a declarat Emanuel Ciobanu.


Intră acum și în grupul de



Exit mobile version